En härligt smakrik rätt med lammlägg har Linnéa lagat här. Serveras med krämig polenta och en god salsa på borlottibönor.
Långlagad lammlägg sköter sig själv i ugnen medan du kan fixa med annat. Se till att ge köttet ordentligt med stekyta innan det får gå klart i ugnen. Tänk på att räkna med tiden lammet tar i ugnen - total tillagningstid blir ungefär 40 + 3 timmar i ugnen.
Polenta är ett härligt majsgryn som bland annat äts mycket i Italien och går att smaksätta på många olika sätt. Här har jag gjort den krämig, men du kan även använda mindre vätska och låta polentan stelna i en form. Sedan skär du den i bitar som du steker gyllenbruna i en stekpanna.
/Linnéa
Sätt ugnen på 150°C.
Bryn lammläggen i omgångar i en gryta med smör.
Skala och skär ner lök, vitlök, morötter och selleri i bitar. Lägg i det i grytan och stek ytterligare cirka 10 minuter. Slå på vin och sedan vatten så att det täcker lammet. Blanda i buljong, timjan och rosmarin.
Ställ in grytan med lock i varm ugn i cirka 3 timmar eller tills köttet är helt mört och faller isär.
Tag ur köttet och låt det vila under folie, sila skyn från rotsaker och lök. Ha upp skyn i en kastrull och reducera tills du har cirka hälften av vätskan kvar.
Koka polentan enligt anvisningarna på paketet.
Rör i fond, parmesan och smör. Smaka av med salt.
Skölj bönorna noga. Finhacka selleri och persilja.
Blanda med lökpulver, örtsalt, olja och citron. Rör sist i bönorna.
Smaka av med mer salt och citron om så behövs.
Servera lammlägget med krämig polenta, bönsalsa och den reducerade skysåsen.
USA
259 kr
Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma eller kryddhetta.
USA
99 kr
Falling Feather är ett generöst och fruktigt vin med en mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Viner är gjort på druvan Ruby Cabernet och har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner.
Frankrike
289 kr
Ett kraftfullt och komplext rödvin med toner av mörka frukter, örter och kryddor. Perfekt till mustiga maträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Räkcocktail är en klassisk förrätt som kan blandas med vad du känner för för dagen. Du kan göra den kryddstark med chili, fruktig med mango eller krispig med paprika och gurka. Här är en räkcocktail att inleda Alla hjärtans dag-middagen med.
Läs merSnart är det dags för Alla hjärtans dag och självklart gäller det att planera och lägga hela hjärtat bakom presenten till din käresta. Det vanligaste är nog rosor, choklad, ett restaurangbesök eller ett smycke. Men glöm inte bort de kluckande alternativen.
Läs mer