Linnéa bjuder på en somrig fiskrätt med goda grönsaker och lyxig löjromscrème.
Vår och försommar är tid för firande. Allt från avslutade studier till bröllop eller bara för att fira att ljuset (och förhoppningsvis värmen) är här igen. Efter en lång vinters mörker känner man faktiskt att inget tillfälle är för litet för att fira. Det är nu man vill ta vara på varenda liten ljus stund, kapsla in det i ett fint minne och ta fram i höst, när mörkret är här igen.
Enligt mig firar man allra bäst genom att laga en riktigt god middag och servera något gott i glaset till. Så här års känns det givna valet att frossa i alla de härliga primörer som nu finns tillgängliga. Och till det servera en smakrik dill- och löjromscrème med rökt lax. Jag tycker att kallrökt lax passar bäst till just den här rätten, men det är ju en smaksak. Ta det du gillar allra bäst. Jag tror även att en bit fin inkokt lax skulle bli riktigt gott till.
Skrubba potatisen och skär i mindre bitar om de är stora. Skala och skiva rödlöken grovt. Skär ner broccoli och fänkål i mindre bitar. Ringla över olja och salta.
Grilla i ett tråg på indirekt värme tills alla grönsaker är mjuka. Skär sparrisen i bitar och tillsätt mot slutet av tillagningstiden.
Tillsätt sockerärtor, skivade rädisor och mangold och blanda om.
Vispa upp crème fraiche med en visp. Skala och finhacka rödlök. Blanda i tillsammans med finhackad dill och löjrom. Låt gärna stå en stund i kylen innan servering.
Lägg upp salladen på två tallrikar. Klicka på dill- och löjromscrèmen. Skiva gurkan tunt och lägg vid salladen. Skär laxen i skivor och lägg på tallriken. Finhacka salladslök och dill och strö över.
Italien
255 kr
Ett friskt och aromatiskt vitt vin med citrus- och persikotoner. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.
Recept: Linnéa Seidel
Till det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxen.
Läs merÄr det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs merRecept på grillad röding med dillsmör och färskpotatis med tillhörande dryckestips. Ett perfekt sommarrecept från Elsa Billgrens bok Elsas Husdröm.
Läs merLinnéa har tagit fram en varmrätt som passar perfekt till mousserande vin.
Läs mer