Salsiccia Penne.

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".

Salsiccia penne

4-6

1 h 30 min

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Salsicciakorv finns numera i de flesta välsorterade matvarubutiker och i flera smaker, men använd helst en naturell korv. Såsen får god smak från tomat, vitlök, chili och basilika och är simmigare än många av de andra såserna i boken. Färsen är fet men balanseras med syran från det vita vinet, det ger rätten en djup och salt smak som uppskattas av hela familjen. Salsicciasåsen behöver inte puttra längre än 30 minuter innan den är färdig att monteras med pastan och serveras. Använd en kort och tjock pastasort, till exempel penne. Den här rätten får ätas med bara sked och passar utmärkt även på sommaren.

Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.

Mantecare

Det italienska verbet mantecare innebär att röra ihop pastasåsen med nykokt pasta samt tillsätta lite pastavatten och eventuellt lite smör för att få till en len och krämig konsistens på slutresultatet. Detta är anledningen att du vill ta ut din pasta ur vattnet när den är något underkokt. Pastan blir färdig i slutsteget, nämligen i mantecare.

Mantecare kan under inga som helst omständigheter skippas när du lagar köttfärssås. Såhär går det till:

  • Skopa upp en kopp pastavatten, som innehåller stärkelse från pastan. Närpastan är al dente, häll av vattnet.

  • Lägg över köttfärssås till antalet personer som ska serveras i en stekpanna (helst med höga rundade kanter) eller tjockbottnad kastrull, värm på svag värme.Häll i pasta, blanda runt.

  • Häll i lagom med pastavatten, använd vattnet för att balansera konsistensen och krämigheten i pastasåsen, och lyft upp pannan med två händer så att pasta, vatten och sås blandas ihop genom upprepade mjuka knyck som göra att innehållet i stort sett graviterar och blandas tills dess att såsen omsluter varje pasta. Lägg upp på tallrik och servera direkt.

Vintips till Salsiccia penne:

Joel Åhlin, Harald Wachtmeister och Jason DiakitéEn hel bok om vår mest älskade maträtt – köttfärssåsen.

De tre vännerna Joel Åhlin, Harald Wachtmeister och Jason Diakité är aktuell med en hel bok om köttfärssås, fylld med tips, anekdoter och recept om en av våra mest älskade maträtter.

Läs mer
The Umami TsunamiThe Umami Tsunami - vegetarisk "köttfärssås".

Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin. 

Läs mer
Bakad blomkålElisabeths bakade blomkål.

Den bakade blomkålen är ett otroligt gott tillbehör till köttfärssås men även till andra rätter.

Läs mer