Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Hon har dessutom skrivit boken Desserter! och tog 2014 andraplatsen i programmet Dessertmästarna. När det kommer till sötsaker vet "Tea" vad hon pratar om. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Värm mjölken fingervarm, smula ner jästen och vispa tills den lösts upp sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa cirka 3o minuter i bunke under duk.
Blanda i torra ingredienser och avsluta med att jobba in smöret. Dela degen i 30g bitar och rulla dem runda.
Sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Jäs till dubbel storlek.
Baka av bullarna på 210 grader i cirka 6 minuter.
Ta ut bullarna och lyft dem från plåten så att de inte bakar vidare.
Blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke.
Fyll i en spritspåse.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Vispa grädden med vaniljen tills den är spritsbar.
Vänd i drottningsylten tills den är ordentligt blandad. Fyll i spritspåse.
Skär bort locket på semlan. Ta bort lite av inkråmet och fyll med jordnötskrämen.
Toppa med bärgrädde, sedan locket och avsluta med att sikta florsocker över locket.
Voila!
Recept: Dorotea Malmegård
Tea Malmegård är främst känd för sina desserter och för hennes restaurang DoMa. Nu är hon aktuell i Kockarnas Kamp där vi får reda på att hon är kan mycket mer än desserter.
Läs merSemla, hetvägg, fettisbulle, semmelwrap, nachosemla, semel... Vad äter du på fettisdagen? Här kan du läsa mer om den älskade semlan och varför vi äter den.
Läs merfolk o folk har pratat semlor och bakning med Linn Utbult, vinnaren av Hela Sverige bakar 2018.
Läs merVi bjuder på en egen variant av den älskade semlan i form av en fantastisk shot med söt och krämig Amarula. Kräver inte många ingredienser och är busenkel att göra.
Läs mer