Dogge på restaurangen Sillkafé i Gamla Stan har skapat en spännande sillinläggning med O.P. Anderson som bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon.
O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta akvavit. Sedan lanseringen har miljontals sillbitar avnjutits tillsammans med O.P. Anderson. Nu har kocken och krögaren Douglas Tjärhammar-Alm på Sillkafé i Gamla Stan skapat den perfekta sillinläggningen till den anrika akvaviten.
– Min tanke med O.P. Sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd, säger Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm på Sillkafé. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvaviten sjukt bra.
O.P. Sillen är inlagd med rödlök, kummin, lagerblad och hallon samt kryddpeppar, grönpeppar, svartpeppar och rosépeppar för extra kryddighet. Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitens toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits.
Gör det mest krävande först - mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat - inte krossat - utan kör på̊ tills handleden blir lite trött.
Häll ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.
Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan.
Skär löken i halvmånar så tunt du kan. Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad. Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa, vacker sill.
Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp.
Slå den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken. Kyl ner!
När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen. Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.
Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på sillen! Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.
Sverige
299 kr
O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.
Sverige
229 kr
O.P. Andersons klassiska kryddblandning med juliga toner av pomerans, kanel och cognac.
Kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med toner av pomerans, cognac och sherry och lagring på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet
Recept: Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs merMattias Ljungberg som driver det legendariska Tössebageriet har tagit fram en fantastistk smörgåstårta med gubbröra och brynt smör med O.P. Anderson.
Läs merSedan 2007 har kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.
Läs merLäcker sill som du enkelt kan göra hemma. Här blandas smakerna från gurka, citron och dill med O.P. Anderson Aquavit. Ett trevligt tillskott på julbordet!
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer