Sydafrikansk Biryani.

Ibland uppstår något spännande när matkulturer från andra delar av världen möter lokal vinproduktion och skapar nya, oväntade smakmöten. Ett lysande exempel är biryani och sydafrikansk Shiraz.

Sydafrikansk biryani.

4

Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst till gården i Swartland fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Allt var förlorat. Men Allesverloren är sedan länge återuppståndet och fortsätter att förnya sig, mer än trehundra år senare. Idag är det syskonen Danielle och Fanie Malan som driver egendomen vidare i sjätte generationen.

När vi frågade Danielle Malan på Allesverloren vad hon och hennes familj brukar äta till deras viner blev svaret inte bara braai, utan även kryddiga, indiska rätter. Särskilt under vinterhalvåret dyker de matiga och aromatiska rätterna ofta upp vid familjemiddagar.

Vi har provlagat deras biryani med kryddor från Danielles lokala kryddhandlare, baserad på högrev av nötkött - grytbitar går också bra och använder du kyckling är det en smaksak om du väljer bröst- eller lårfilé. Kycklinglårfilé kräver lite mer jobb att putsa, men ger ofta ett mörare resultat.

Marinera köttet över natten

Resultatet blev en fyllig, matig rätt med mild och aromatisk hetta och en fin friskhet från citronen i marinaden och riktigt möra bitar nötkött. Färgen du väljer på linserna är en smaksak. Vi använde svarta linser.

Blanda ihop marinaden med köttet (eller vegetariskt alternativ) kvällen innan för att sedan låta marinera över natten. Själva matlagningen går rätt fort och sedan sköter sig grytan på egen hand i ugnen.

Ställ det hela på matbordet, strö över färsk hackad koriander och/eller persilja och servera direkt ur grytan. Vill du ha lite mer färg på rätten? Strö över lite granatäppelkärnor, eller servera med – eller i – fräscha gemsalladsblad. Vill du moderera hettan? Servera en skål med yoghurt bredvid.

Vintips till biryani:

I kryddpåsen:

I kryddpåsen vi har använt, och som vi även tävlat ut på folk o folk, ingår bland annat följande kryddor:

  • Muskot

  • Fänkål

  • Stjärnanis

  • Paprikapulver

  • Chilipulver

  • Hela kryddor

Recept: Erika Nord

Höstmeny med sydafrikanska smakerHärlig höstmeny med sydafrikanska influenser.

Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!

Läs mer
Lamm sosaties på en liten elgrill.Sosaties - sydafrikanska lammspett.

Sosaties är en traditionell sydafrikansk rätt där lamm marinerats i en kryddig sås innan de träs på spett och grillas i en klassisk "braai".

Läs mer
Matkreatören Filip Poon i Sydafrika med ett glas vitt vin på en vingård.Filip Poon om vinlandet Sydafrika: "Lite frälst".

Matkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..

Läs mer
Samosas med makrill och yoghurtsåsSamosas med rökt makrill och citronyoghurt.

Sugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.

Läs mer
AllesverlorenAllesverloren

Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen.

Läs mer