Hösten 2023 släppte Jonas Cramby kokboken "Americana", full av läckra recept som bottnar i den amerikanska matkulturen. Här är hans version av en äkta Texas Chili.
Foto: Lennart Weibull
4-6
Tvärtemot vad många tror är chili inte bara en maträtt som endast kan lagas på ett sätt. Det är snarare en hel kategori av mat som lagas olika beroende på vem som gör den och vad som finns hemma. Den är enkel att tillaga, reder sig själv, räcker till många, innehåller (för det mesta) billiga ingredienser och är både fyllning och salsa i ett. Det är också djupt tillfredsställande att sitta hukad över en ångande tallrik långkok så i den här boken har jag valt att inkludera fyra olika chilisorter och ett par olika användningsområden för resterna. Vi börjar med originalet. The OG. Gubben i stubben: chili queen chili a.k.a Texas red a.k.a Texas no bean chili.
Jonas Cramby
1,5 kg högrev, tärnat
0,5 dl talg, alt. olivolja
3 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk torkad oregano
1 msk chilipulver
2 msk kycklingpulver
1 l vatten
6 torkade guajillochili, urkärnade
4 torkade anchochili, urkärnade
salt och svartpeppar
Servering:
inlagd jalapeño, skivad
crème fraiche
koriander- och silverlökshack
cornbread, se recept här, alt vetetortillas,
alt tortillachips
Stek köttet i talg eller olja i gryta tills det får färg. Tillsätt lök och vitlök och stek ett par minuter innan du häller på de torra kryddorna och blandar runt.
Häll på vattnet och koka upp. Ta bort eventuellt skum och lägg i chili. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra med lock på glänt 1 timme.
Ta upp chilin och mixa den helt slät med lite av buljongen. Häll tillbaka i grytan. Koka ungefär 1 timme tills köttet är mört och gott.
Smaka av med salt och peppar och servera på valfritt sätt.
En annan bra grej med chili är att det går att äta på så många olika sätt. Du kan äta den med nybakt cornbread, som fyllning i taco, med tortillachips eller bara sleva upp den med nybakt vetetortilla hoprullad som sked – du kan till och med äta den med ris om du känner för det.
Du kan också använda din överblivna chili som grund till massa andra rätter. På sidan 118 i boken "Americana" ser du hur du äter din chili med spaghetti, på sidan 61 som topping på varm korv och på sidan 137 i form av casserole.
Moldavien
79 kr
Ett mjukt och elegant pinot noir-vin med smak av hallon och jordgubbar. Utsökt till kyckling och milda ostar.
USA
159 kr
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.
Recept: Jonas Cramby
Jonas Crambys nya kokbok är en hommage till amerikansk matkultur och sprängfylld med läckra recept som är så där amerikanska som man bara kan drömma om. Vi fick en pratstund med författaren som älskar Americana.
Läs merI Jonas Crambys kokbok "Americana" finns en uppsjö av recept med rötter i den amerikanska matkulturen. Här är ett recept ur boken, på cornbread – majsbröd – som är gott som tillbehör till grytor, röror eller en het chili.
Läs merDet mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. Vi lär dig att välja passande dryck till detta kryddstarka kök.
Läs merJonas Cramby är en matintresserad journalist, bloggare, fotograf och formgivare som har gett ut fem kokböcker och en restaurangguide om Tokyo. Nu är han aktuell med boken ”Korean BBQ”, som är fylld med massor av härliga rätter samt en beskrivning av hur d
Läs mer