Linnéa bjuder på ugnsbakad kål och sallad, som får en härligt söt smak i ugnen. Till det en läcker aioli gjord på kikärtor.
Idag får jag dela med mig av ett favoritrecept. Ett recept jag lagat på så många olika vis denna sommar, t.ex. på grillen och i ugnen. Jag har ätit det precis som det är, tillsammans med quinoa, som en del av en större buffé eller som förrätt. Alltså, här har vi ett otroligt användbart recept, nämligen ugnsbakad spetskål och sallad tillsammans med en aioli gjord på spad från kikärtor.
Både sallad och kål har en ganska besk smak när de inte är tillagade. Men genom att grilla eller ugnsbaka kommer helt andra smaker fram. Både kål och sallad får en härligt söt och fyllig smak. För att få mer textur i den ugnsbakade kålen är det gott att ha något knaprigt till, som nötter eller frön. Jag kunde inte låta bli att använda granatäppelkärnor, för de är så otroligt vackra. De lyser upp vilken mörk höstkväll som helst! Min ugnsbakade kål och sallad toppade jag med massvis av aioli som jag gjorde på spad från kikärtor. Perfekt om man inte har ägg hemma eller helt enkelt bara vill äta en vegansk måltid.
Dela kål och salladshuvud i halvor eller fjärdedelar beroende på hur stora de är.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa vitlök och blanda i tillsammans med buljongpulver i oljan. Pensla detta på kålen och salladen.
Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kål och sallad är mjuk.
Mät upp kikärtspad och senap i ett litermått.
Skala och pressa vitlöken ned i litermåttet.
Vispa snabbt upp detta och forsätt sedan med en stavmixer.
Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du mixar.
Smaka av med salt och låt stå kallt minst 30 minuter.
Lägg upp den varma kålen och salladen på ett fat.
Ringla rikligt med aioli över.
Toppa med granatäpplekärnor, krasse och hasselnötskärnor.
Servera tillsammans med lite kokt quinoa och ett glas Las Moras Chardonnay!
Argentina
89 kr
Ett argentinskt ekologiskt vitt vin med fruktiga toner av tropisk frukt och citrus. Utmärkt till stekta eller grillade rätter på fisk eller ljust kött.
Recept: Linnéa Seidel
Att gratinera sin pasta är ett snabbt sätt att få vardagsrätten lite roligare. Se till att inte snåla med mozzarellan. Det är också viktigt att ugnen är riktigt varm när du stoppar in formen. Då smälter osten ordentligt och gratängen får en härlig färg.
Läs merRecept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs merDen smakrika quesadillan med salt ost gifter sig väl med den fräscha salladen på vattenmelon, gurka och basilika.
Läs merViner tillverkas ju av druvor så alla viner är väl lämpliga för veganer, eller? Mats reder ut begreppen och tipsar om viner för veganer.
Läs mer