Ett härligt inslag på julbordet blir denna ugnsbakade rödkål med en god vinägrett på brynt smör, smaksatt med Östgöta Sädesbrännvin som lyfter smakerna i vinägretten.
Vårt moderna julbord härstammar både från vikingatidens midvinterblot och 1700-talets brännvinsbord med sina smårätter. Tillsammans har de genererat en festmåltid med varma och kalla rätter där brännvinet har en given plats. Det kryddade brännvinet passar dock lika bra som smaksättare i maten då alkoholen är en smakförstärkare som binder ihop kryddornas smak och gör dem tydligare och intensivare.
Östgöta Sädesbrännvin är en perfekt kombination till julmat tack vare sin mjuka kryddning med honung och russin. Det kommer också till sin fulla rätt som smaksättning i denna vinägrett med brynt smör till ugnsbakad rödkål då den runda sötman gifter sig fint med den knäckiga, nötiga tonen från smöret i sällskap med den varma rödkålen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär rödlök i klyftor, pressa över citronjuice och marinera ca 5 minuter.
Skär rödkål i grova klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Skala och skär morötter i grova bitar. Ringla över olivolja, salta och peppra.
Skär apelsin i tunna skivor.
Rosta alla grönsaker i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Smält smör i en kastrull och låt sjuda tills det börjar bli brunt och doftar nötigt.
Häll i Östgöta Sädesbrännvin, var försiktig eftersom det bubblar kraftigt.
Koka ihop och smaka av med citronjuice, salt och nymald svartpeppar.
Ös på hälften av vinägretten över kålen och ringla över honung.
Fortsätt rosta tills grönsakerna är helt mjuka och något karamelliserade, ca 10 minuter.
Strössla över russin de sista 3 minuterna.
Strössla över flingsalt och ringla över det sista av vinägretten.
Servera med rostade hasselnötter.
Sverige
245 kr
"En personlig gammal favorit som är mild och mjuk i stilen med doft och smak av honung, russin och lite ekfatsbetonad krydda. Aningen whiskylik."Andreas Grube i Allt om Vin nr 11/2019
Stor doft med inslag av honung, halm och russin. Ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.
Revbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin, kryddig kanel och äpple som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!
Läs merDogge på restaurangen Sillkafé i Gamla Stan har skapat en spännande sillinläggning med O.P. Anderson som bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon.
Läs merEn ljuvligt julig cheesecake med apelsintouch där fluffig grädde möter krispiga pepparkakor. Serveras i glas och toppas med vackra, sockrade lingon.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer