Inför Alla Hjärtans Dag har Linnéa tagit fram ett recept på ugnsbakad torskrygg med en rivig ärtpuré och lyxig sås.
Överraska någon du tycker om med en riktigt god middag och ett glas vin.Ugnsbakad torskrygg tillagad på låg temperatur är ett riktigt bra knep för att få till väldigt god fisk utan speciellt mycket ansträngning! Allra bäst är det om du har tillgång till en termometer så att du kan ha koll på graderna. Vid cirka 52 grader bör torsken vara klar. Annars kan du prova att försiktigt peta på den med en gaffel. När fisken lätt faller isär är den klar.
Torka fisken helt torr.
Krydda med salt och peppar.
Ugnsbaka torsken i 100°C tills innertemperaturen når ca 52 °C, eller tills fisken lätt faller isär.
Skala och finhacka löken, stek den gyllene tillsammans med en nypa chili i en klick smör.
Tillsätt mjöl och vatten, lite i taget. Vispa så att inga klumpar bildas.
Tillsätt sedan fond och crème fraîche. Låt koka ett par minuter till såsen tjocknat.
Ta kastrullen från spisen och rör i äggula, gräslök, dill och rom. Smaka av med salt och peppar.
Koka ärtorna mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Lägg eventuellt några ärtor åt sidan och spara till dekoration.
Tillsätt sedan crème fraîche, pepparrot och parmesan. Mixa till en slät puré. Smaka av med lite salt.
Lägg upp ärtskott på en tallrik och placera torsken över ärtskotten.
Riv lite citronzest och strö över fisken.
Bred ut eller spritsa ärtpurén och såsen bredvid fisken. Avsluta med några kokta ärtor.
Häll upp ett glas vin och njut av en härlig middag tillsammans med någon du tycker lite extra mycket om!
Italien
139 kr
Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
Frankrike
579 kr
Stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, nektarin, lätt brödighet, karamelliserade mandlar, blommor och mineral. Elegant, komplex, frisk och fruktig smak med en hög men välbalanserad syra och fina små bubblor. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Recept: Linnéa Seidel
Denna vecka bjuder Linnéa på ett makalöst utsökt recept på smörstekt torskrygg med godsaker. En maträtt utan säsongsbetoning.
Läs merRecept på en enkel och läcker fisksoppa med saffran, röd pesto och räkor. Soppan är smakrik, vacker och serveras med gott vitlöksbröd.
Läs merÄr det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer