Linnéa bjuder på en matig och vintrig sallad med quinoa, rödbetor, ugnsrostad blomkål och ryggbiff.
Har du testat att ugnsbaka blomkål? Tillsammans med lite olja och ett salt smaksatt med örter? Det här lite bittra och ibland beska som kan finnas i blomkål blir som bortblåst. Istället har du en söt, krämig och smakrik grönsak som är helt fantastisk god.
Dessutom passar det makalöst bra till en bit kött. Antingen gör du en puré på den ugnsrostade blomkålen med lite smör, smakrik ost och en skvätt mjölk, eller så gör du som jag gjort här - serverar den i en lite vintrig sallad. Salladen har en perfekt bas av kokt quinoa, rödbetor, ugnsrostad blomkål och ryggbiff. För lite extra krispighet tillsatte jag spröda grönkålschips.
/Linnéa
Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet.Tillsätt buljong i vattnet för lite extra smak.
Lägg blomkål i en ugnssäker form och ringla över lite olja. Krydda med örtsalt. Ugnsrosta på 200°C i cirka 25 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk och börjar få färg.
Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Stek på hög värme i en stekpanna, cirka 2 minuter per sida. Tag köttet åt sidan och låt vila under folie.
Ansa grönkålen genom att skära bort den tjocka delen i mitten. Skär i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och ringla över olja och havssalt. Massera in detta i kålen. Fördela grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen i cirka 7-10 minuter eller tills kålen bivit krispig.
Lägg upp quinoa, ugnsrostad blomkål, rödbetor skurna i mindre bitar och solroskärnor på ett stort fat. Skär köttet i cirka 1 cm breda skivor och fördela över salladen.
Toppa med grönkålschips och färsk krasse.
Blanda färskost, färska örter och parmesan i en mixer. Vispa upp tills allt är väl blandat. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp i fina skålar och ringla lite god olivolja över.
Servera med ett gott bröd och ett glas härligt rött vin. Låt fredagsmyset börja!
USA
155 kr
Boom Boom! Syrah är ett välgjort och fruktigt vin som passar utmärkt till medelkraftiga viltanrättningar. Du kan gärna inkludera lite sötma i såsen eller tillbehör. Det passar utmärkt till viltköttet och det klarar detta vin alldeles utmärkt.
Recept: Linnéa Seidel
Här har jag gjort en varm grönkålssallad som fått sällskap av både lax, svenskt äpple och granatäpple. En otroligt god kombination till julbordet!
Läs merEn sallad på bland annat sötpotatis, zucchini, rödbetor och nektariner. Toppa med knapriga pistagenötter och en dressing av dadlar, basilika och vitlök.
Läs merEn matig och lättlagad pumpasallad blir en fin förrätt tillsammans med ett glas riesling.
Läs merHär kan man välja den svamp man tycker bäst om eller har tillgång till. Puréns sälta och fyllighet passar otroligt bra tillsammans med björnbärsmarmeladen och osten. Får du dessutom lite marmelad och ost över har du något gott att smaska på även efter mat.
Läs mer