The Umami Tsunami - vegetarisk "köttfärssås".

Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin. 

The Umami Tsunami

4-6

1 h 0 min

Denna unika köttfärssås innehåller inget kött eller plantbaserad färs. Istället gör vi här en kulinariskt trompe l’oeil. Det vill säga vi lurar ögat och även gommen genom att med finhackade välbrynta svampar och finhackade valnötter laga en sås som ser ut som den är gjord på kött. Hemligheten med såsen är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami. Här finns utrymme att anpassa mängden valnötter då dessa i för stor mängd kan tillföra en del beska Men denna ragun ger ett otroligt smakrikt resultat och skippar du mjölk, parmesan eller äggpasta kan den enkelt bli vegansk. Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.

Vintips till The Umami Tsunami:

Salsiccia penneSalsiccia Penne.

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".

Läs mer
Bakad blomkålElisabeths bakade blomkål.

Den bakade blomkålen är ett otroligt gott tillbehör till köttfärssås men även till andra rätter.

Läs mer
Joel Åhlin, Harald Wachtmeister och Jason DiakitéEn hel bok om vår mest älskade maträtt – köttfärssåsen.

De tre vännerna Joel Åhlin, Harald Wachtmeister och Jason Diakité är aktuell med en hel bok om köttfärssås, fylld med tips, anekdoter och recept om en av våra mest älskade maträtter.

Läs mer