Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Denna unika köttfärssås innehåller inget kött eller plantbaserad färs. Istället gör vi här en kulinariskt trompe l’oeil. Det vill säga vi lurar ögat och även gommen genom att med finhackade välbrynta svampar och finhackade valnötter laga en sås som ser ut som den är gjord på kött. Hemligheten med såsen är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami. Här finns utrymme att anpassa mängden valnötter då dessa i för stor mängd kan tillföra en del beska Men denna ragun ger ett otroligt smakrikt resultat och skippar du mjölk, parmesan eller äggpasta kan den enkelt bli vegansk. Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Denna rätten är battutan (hackets) mamma. Det är mycket att hacka. Både svampen, valnötterna, morötterna, löken och sellerin i precis lagom finhackade bitar.
Hetta upp oljan på medelvärme och bryn svampen länge och väl tills fin färg infunnit sig på allt svamphack. Detta kommer att locka ut smakerna ur svampen och blir umamibasen av din sås. Tillsätt sedan lök och råsocker.
Bryn i 5 minuter innan du lägger till morot, selleri och vitlök. Lägg i dina finhackade valnötter. Tillsätt tomatpuré, vin, lagerblad, fond, timjan och oregano.
Låt puttra i minst 40 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov. Smaka av med salt och peppar.
Servera med äggfri pasta om du tillämpar växtbaserad kost. En tunnare typ av pasta som till exempel tagliatelle eller pappardelle gör att texturen från såsen framhävs.
Frankrike
125 kr
Ett ekologiskt rödvin med toner av mörka bär, kryddor och lakrits. Ett utmärkt vin till medelhavsmat.
USA
159 kr
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.
Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".
Läs merDen bakade blomkålen är ett otroligt gott tillbehör till köttfärssås men även till andra rätter.
Läs merDe tre vännerna Joel Åhlin, Harald Wachtmeister och Jason Diakité är aktuell med en hel bok om köttfärssås, fylld med tips, anekdoter och recept om en av våra mest älskade maträtter.
Läs mer