Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Den här ”sillen” är en perfekt grund att utgå ifrån. Riktigt god att äta precis som den är. Men du kan också använda den till en krämigare sill med majonnäs, crème fraîche, dill, citron och kaviar. Eller varför inte en senapssill?
Anpassa ingredienserna efter om de behöver vara mjölkfria, veganska eller vegetariska.
Dela auberginen i mindre bitar. Skala och slanta morötterna tunt.
Lägg auberginen i lite vatten i en kastrull och låt koka i någon minut, precis så den mjuknar. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Blanda vatten, socker och ättika i en kastrull och låt allt koka upp, rör så att sockret löses upp.
Skiva löken fint.
Varva aubergine, morötter, kryddpeppar och lök i en glasburk. Slå över lagen. Låt stå i kylskåpet, minst ett dygn.
Sverige
229 kr
O.P. Andersons klassiska kryddblandning med juliga toner av pomerans, kanel och cognac.
Kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med toner av pomerans, cognac och sherry och lagring på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet
Finland
159 kr
Doft av apelsin och nejlika sprider julstämning och bjuder in till spännande smakupplevelser kring julbordet. Herrgårds Julsnaps är kryddig och fruktig med fatlagringstoner från whisky och sherry. Den har en aromatisk och varm apelsinkaraktär med toner av julkryddor ovanpå en matvänlig bas av kummin.
Recept: Linnéa Seidel
Västerbottensflarn, så enkelt att göra och rätt svåra att misslyckas med. Allt du behöver är ju ost. Ja och något riktigt gott att toppa dom med.
Läs merGubbröran har en given plats på julbordet och här serveras den färdig att äta på en skiva kavring, dekorerad med färsk dill. Perfekt att servera med ett glas gott vitt vin!
Läs merSaftiga och kryddiga revbenspjäll är en favorit på julbordet för många, så även för Linnéa. Här har hon satt sin egen prägel på sin pappas klassiska recept.
Läs merMandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer