Bibimbap är en koreansk maträtt som betyder "blanda ihop". Rätten består av ris som toppas med massa goda grejer som marinerad svamp, kimchi och grönsaker.
Idag har jag lagat bibimbap, en koreansk maträtt där du lägger ris i botten och sedan toppar med massor av godsaker. Det här receptet är en vegetarisk variant där jag marinerat och stekt svamp men du kan precis lika bra byta ut svampen mot tillexempel entrecôte om du vill ha kött i. Jag älskar färgkontrasterna och det blir extra fint med det solgula ägget på toppen av maträtten.
Bibimbap betyder ”blanda ihop” och det är precis så man ska äta denna maträtt, ihopblandat så alla smaker från marinader och kimchi blandar sig med riset. Lägg upp alla goda tillbehör i skålar och låt var och en montera ihop sin egna skål, det brukar alltid bli uppskattat!
Blanda samman soja, socker och vinäger. Skala och riv eller pressa i vitlöken.
Skiva svampen tunt och blanda i den. Låt svampen marinera i cirka 20 minuter.
Lägg spenaten i en bunke, koka upp vattnet och slå det över spenaten. Häll av det varma vattnet och skölj spenaten genast i kallt vatten.
Finhacka salladslöken och ha i den i spenaten tillsammans med soja och sesamolja. Blanda om väl och låt stå cirka 20 minuter.
Skär gurka och morötter i tunna stavar. Stek äggen, låt gärna gulan fortfarande vara hel. Stek den marinerade svampen i cirka 10 minuter.
Lägg ut ris i botten på 4 skålar, toppa med marinerad, stekt svamp, marinerad spenat, gurka, morötter, böngroddar, kimchi och stekt ägg. Toppa allt med lite sesamfrön. Servera direkt.
Recept: Linnéa Seidel
En riktigt god och fräsch rätt från Kristina Anderssons kokbok "Ät Smart". Du kan variera rätten genom att skära laxen på olika sätt, antingen genom att servera hel laxsida eller trä bitar på spett.
Läs merYOKO Pinot Noir Organic – en elegant och finstämd röd nyhet gör entré lagom till grillsäsongen. Det är en efterlängtad sådan för alla som letat efter ett rött vin som matchar asiatiska smaker.
Läs merCha Gio är en typ av vietnamesiska vårrullar som här innehåller en fyllning av både räkor och fläsk. Receptet kommer från Erik Videgårds kokbok.
Läs mer