Linnéa bjuder på en härlig gryta med jordnära smaker och färger som passar nu när hösten är här på riktigt.
Till en mustig och smakrik gryta som denna brukar man ofta använda en fin bit kött. Kanske biff eller varför inte högrev. Men idag har jag gjort en vegetarisk variant där jag använt Oumph! (ett populärt alternativ till kött som du hittar i frysdisken i din mataffär).
Om du ändå känner för en klassisk köttgryta är det bara att ta valfritt nötkött i grytan istället.Till min oumphgryta har jag lagat en krämig polenta som blir sådär silkeslen tack vare att jag rört i massor av parmesan. Så gott! Ni bara måste testa.
Värm en gryta och stek Oumph! i olja tills den fått fin yta. Lägg åt sidan.
Förväll svampen och stek den sedan i en klick smör tills den fått fin färg.
Skala och finhacka lök och vitlök. Låt detta stekas tillsammans med svampen.
Tillsätt lökfond, buljongpulver och vin. Häll därefter i vatten och grädde.
Skala och skär ner pumpan i mindre bitar. Låt den koka med tills den mjuknat. Häll i oliverna i oumphgrytan.
Smaka av oumphgrytan med senap, färsk persilja, salt och peppar. Lägg sist av allt ned den redan stekta Oumphen.
Koka upp vatten, vin och buljong i en kastrull. Tillsätt polentan och blanda väl.
Låt sjuda utan lock i cirka 8-10 minuter och rör om då och då. När polentan är mjuk; tillsätt parmesanost, lite olja och salt.
Servera polentan med oumphgrytan och färsk persilja.
Sydafrika
96 kr
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa har en doft med karaktär av svarta vinbär, blå plommon, kryddor, mörk choklad och fat. Smaken är mjuk och fruktig med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat.
Recept: Linnéa Seidel
Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs merViner tillverkas ju av druvor så alla viner är väl lämpliga för veganer, eller? Mats reder ut begreppen och tipsar om viner för veganer.
Läs merRecept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs merEtt umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Läs mer