En smakrik, vintrig gryta med toner från mellanöstern som kommer från en kryddblandning som heter 7-kryddor som du hittar i välsorterade mataffärer.
Vet ni, året börjar lida mot sitt slut och nu är det inte långt kvar till jul. Den här tiden på året tycker jag är så underbar för man tar sig liksom lite extra tid att träffa nära och kära.Kanske ska du ha vänner över på middag till helgen? Då vill i alla fall jag bjuda på något vintrigt och värmande med lite julkänsla, men ändå inte klassisk julmat. Därför tänkte jag idag dela med mig av den ultimata grytan för tillfällen som dessa!
En härlig gryta som fått sjuda på spisen så hela köket fylls av julens alla dofter. Vill man göra den extra julig kan man byta ut rödvinet mot glögg, men det är helt en smaksak. För att enkelt få till den där smakrika tonen i grytan har jag använt mig av en kryddblandning som heter 7-kryddor, en kryddblandning du ofta stöter på i recept från mellanöstern. Och jag förstår verkligen varför! Till den här grytan ger den en helt underbar, lite julig ton. Ni hittar den i välsorterade mataffärer.
Putsa köttet och skär ner det i mindre bitar. Skiva baconet och stek det tillsammans med köttet i en gryta. Skiva svampen och låt den steka med köttet.
Skala och finhacka lök och vitlök. Ha i det i grytan och fortsätt steka på medelvärme.
Dofta över kryddblandningen och slå på vin, vatten, oxfond och soya. Låt allt koka upp. Slå på grädden och lägg i lagerbladen.
Låt allt koka under lock på medelvärme, gärna en timme. Tag av lite av vätskan och rör ut crème fraichen i. Blanda sedan i det i grytan. Låt allt koka upp igen. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.
Hacka mandel och persilja grovt och strö det över grytan. Skär fikonen och lägg dom på toppen.
Servera med råris.
Låt fredagsmyset börja!
Sydafrika
96 kr
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa har en doft med karaktär av svarta vinbär, blå plommon, kryddor, mörk choklad och fat. Smaken är mjuk och fruktig med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat.
Recept: Linnéa Seidel
En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.
Läs merLocro är en fyllig gryta som har sitt ursprung i Sydamerika, långt före ankomsten av de spanska conquistadorerna. Det finns flera varianter på denna traditionsrika gryta, men den mest kända versionen är den argentinska som vanligtvis görs på fläskkött, ma
Läs merEn matig lammgryta med späda morötter som är lika god till kokt ris som potatis.
Läs merTareq Taylor är kanske Sveriges mest upptagne man. Han medverkar i flera tv-program, ska vara årets julvärd och har precis släppt sin andra kokbok för i år, fylld med härliga grytrecept.
Läs mer