Linnéa har överträffat sig själv med denna ljuvliga smörsås! Perfekt till vårens vita sparris. Toppas med rostade hasselnötter för lite crunch - och varför inte servera med ett glas champagne?
Vit sparris är en riktig delikatess som passar perfekt att servera med en smörig smörsås, lite rostade hasselnötter och brödsmulor.
Den vita sparrisen bör skalas från knoppen och nedåt innan den kokas/steks. Och kom ihåg att skära bort den nedre, träiga biten. Jag föredrar att försiktig steka sparrisen, men många tycker den blir godast som kokt.
Skala sparrisen med en potatisskalare. Skär bort den nedersta, lite träiga biten. Stek sparrisen på medelvärme i smör tills den mjuknat, ca 5 minuter. Salta.
Bryn smöret i en kastrull. Koka samman grädde och crème fraîche. Häll smöret i en fin stråle i den varma grädd- och crème fraîche-blandningen under omrörning. Vispa samman till en gyllene sås. Smaka av med salt och några droppar citron.
Smula sönder 1 skiva bröd och stek brödsmulorna knapriga i lite smör.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en ren handduk och gnugga bort skalet. Hacka dom grovt.
Fördela sparrisen på 2 tallrikar. Strö över lite brödsmulor, de rostade hasselnötterna, klippt gräslök och krasse. Servera med den brynta smörsåsen.
Frankrike
459 kr
Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag, toner av hallon, röda vinbär och kex. Smaken är torr, frisk, komplex och krämig med en lång, nyanserad eftersmak.
Frankrike
500 kr
Champagne av 100 procent chardonnay som är extra torr, lite brödig och med en balanserad syra. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och tydliga mineraltoner. Ett komplext vin med lång eftersmak.
Recept: Linnéa Seidel
Sparris måste vara vårens mest älskade primör! Här har Linnéa gjort ett recept till påskmiddagen där smörstekt sparris serveras med krämigt ägg och smakrik ostkräm.
Läs merHur väljer man vin till grön sparris? Och hur väljer man vin till vit sparris? Är listar vi våra bästa viner till sparris, vit som grön.
Läs merMatforskaren Richard Tellström skriver om vårens primörer och hur vi har förhållit oss till dem genom historien.
Läs mer