Rigatoni all’amatriciana.

Ursprunget till amatricianan är en rätt som heter gricia och består av samma ingredienser minus tomaterna. På Da Enzo använder man så få ingredienser som möjligt, vilket gör att detta är receptet på en amatriciana i dess renaste form. Eftersom man inte kryddar rätten, är det viktigt att tomaterna är av en smakrik sort, helst San Marzano.

Receptet kommer från kokboken "Pasta på italienska" som är skriven av Sara Berg.
Rigatoni all’amatriciana
Rating
4
30 min

Rigatoni all’amatriciana:

500 g rigatoni
250 g tärnad guanciale utan svål
500 g passerade tomater
pecorino till servering
salt
1. Koka upp rikligt med pastavatten i en stor kastrull och salta det.
2. Stek guancialen i en torr panna, tills fettet sipprar ut och den blivit knaprig. Häll bort det mesta av fettet. Sänk värmen, tillsätt tomaterna och låt såsen koka 10–15 minuter. Späd med pastavatten om det behövs.
3. Koka pastan 10 minuter eller till strax före al dente.
4. Blanda ner pastan i såsen och låt den koka den sista minuten i pannan. Lägg upp på tallrikar och riv över pecorino.

Vintips till Rigatoni all’amatriciana: 

Systembolagsnummer: 2310 99,00 kr

Ruffino Chianti Organic är ett klassiskt pastavin som är medelfylligt åt det lite lättare hållet med  en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Systembolagsnummer: 79652 185,00 kr

I en liten högre prisklass rekommenderar vi Ruffino Riserva Ducale. En ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao och i smaken finns fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat. 

Se också

Luciano Monosilio kallar sig för kungen av carbonara och det här är hans krämig recept med många äggulor. Recept med vintips hittar du här.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager