Risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli

Risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli.

Äntligen är våren här på riktigt. Träden börjar grönska, människor går runt och fryser i shorts och pollenallergierna nyser och snorar som aldrig förr! Med vårljuset kommer också en önskan om lättare mat. En matig sallad eller som idag, en enkel men otroligt god fiskrätt med krämig risotto känns precis helt rätt. 

Idag har jag lagat en krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli. Så gott i all sin enkelhet.
Krämig risotto med kräftstjärtar stekt färsk fisk och aioli
Rating
4 portioner
35 min

Smörstekt rödtunga

8 filéer av rödtunga
salt och svartpeppar
smör att steka i
1. Torka av filéerna noga och krydda med salt och peppar.
2. Stek gyllene på båda sidor i en klick smör.

Krämig risotto

1 msk smör
2 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
2 1/2 dl avorioris
1 dl vitt vin
ca 7 dl grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
ca 200 g kräftstjärtar
1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret.
2. Skala och skär lök och vitlök fint. Låt fräsa i smöret tillsammans med ris.
3. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.
4. Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme.
5. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten.
6. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.
7. Blanda i den rivna osten och kräftstjärtar.

Aioli

2 klyftor vitlök
1 eko lime
2 äggulor
2 1/2 dl neutral olja
salt och peppar
Färsk smörstekt sparris
Blandad grön sallad
1. Skala vitlöken och lägg i en bunke eller litermått med höga kanter.
2. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ur saften.
3. Häll i äggulorna och häll på oljan. Sätt i stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på stavmixerna så att allt blandas väl. Mixa tills du har en krämig aioli.
4. Lägg upp fisk, risotto, aioli, sallad och smörstekt sallad på en tallrik. Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!
Systembolagsnummer: 12438 79.00 kr

Till min fisk med den krämiga risotton serverar jag ett glas vitt från Sicilien, en blend av druvorna Chardonnay och Grillo. Torrt, friskt och fräscht med bra fruktighet.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager