Risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli.

Äntligen är våren här på riktigt. Träden börjar grönska, människor går runt och fryser i shorts och pollenallergierna nyser och snorar som aldrig förr! Med vårljuset kommer också en önskan om lättare mat. En matig sallad eller som idag, en enkel men otroligt god fiskrätt med krämig risotto känns precis helt rätt. 

Idag har jag lagat en krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli. Så gott i all sin enkelhet.
Krämig risotto med kräftstjärtar stekt färsk fisk och aioli
Rating
4 portioner
35 min

Smörstekt rödtunga

8 filéer av rödtunga
salt och svartpeppar
smör att steka i
1. Torka av filéerna noga och krydda med salt och peppar.
2. Stek gyllene på båda sidor i en klick smör.

Krämig risotto

1 msk smör
2 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
2 1/2 dl avorioris
1 dl vitt vin
ca 7 dl grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
ca 200 g kräftstjärtar
1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret.
2. Skala och skär lök och vitlök fint. Låt fräsa i smöret tillsammans med ris.
3. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.
4. Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme.
5. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten.
6. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.
7. Blanda i den rivna osten och kräftstjärtar.

Aioli

2 klyftor vitlök
1 eko lime
2 äggulor
2 1/2 dl neutral olja
salt och peppar
Färsk smörstekt sparris
Blandad grön sallad
1. Skala vitlöken och lägg i en bunke eller litermått med höga kanter.
2. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ur saften.
3. Häll i äggulorna och häll på oljan. Sätt i stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på stavmixerna så att allt blandas väl. Mixa tills du har en krämig aioli.
4. Lägg upp fisk, risotto, aioli, sallad och smörstekt sallad på en tallrik. Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

2 vintips till risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli:

Systembolagsnummer: 2053 79,00 kr

Till min fisk med den krämiga risotton serverar jag ett glas vitt från Sydafrika. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, tropisk frukt, örter och citrus

Systembolagsnummer: 75962 85,00 kr

Smaken är fruktig och fräsch med inslag av stenfrukter, melon och en fläkt av färska örter. God till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter samt till sallader med skaldjur. 

Se också

Varma kvällar är man inte sugen på allt för mastig och tung mat. Känner man ändå att man skulle vilja ha något mer, ja då skulle jag slänga ihop en risotto att servera till. Men just idag, då vill jag bara äta mina halstrade pilgrimsmusslor, vitlöksräkor och paprikaröra tillsammans med lite bröd och grillad citron.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager