Rödvinspasta.

Det här receptet kommer från Sofia Woods senaste kokbok "Darling Pasta". Rödvinspastan innehåller en hel flaska rödvin, vilket gör den fullkomligt förfrisk. Det viktiga är att låta såsen reducera ner så den blir mustig, glossig och nästan köttig i tonen.
Rödvinspasta med
Rating
4
1h

Rödvinspasta

400 g spaghetti
3 schalottenlökar, fint hackade
1 morot, fint hackad
2 stjälkar blekselleri, fint hackade
6 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk olivolja
1 msk + 4 msk smör
4 msk tomatpuré
1 tsk chiliflakes
750 ml rödvin, gärna Chianti
1–2 dl pastavatten
125 g parmesan, fint riven
salt och nymalen svartpeppar
1. Fräs schalottenlök, morot, selleri och vitlök i olivolja och 1 msk smör i en tjockbottnad gryta tills morötterna mjuknat lite. Rör ner tomatpuré och chiliflakes och fräs i 5–6 minuter tills tomatpurén är karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite.
2. Häll över hela flaskan vin, salta ordentligt och låt sedan såsen puttra utan lock i ca 35 minuter eller tills den reducerat ner ungefär två tredjedelar. Den ska vara glossig och lite tjock.
3. Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Häll pastan i rödvinssåsen tillsammans med 4 msk smör skuret i kuber och rör ordentligt så att smöret sakta smälter in i såsen utan att skära sig.
4. Späd pö om pö med pastavatten och fortsätt röra tills pastan kokat klart. Vänd ner merparten av den finrivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Till servering:

2 msk hackad persilja
lite av parmesanen ovan
2 burrataostar
1. Toppa med persilja och resterande parmesan och servera tillsammans med burrata.

Vintips till rödvinspasta:

Systembolagsnummer: 2310 99,00 kr

En ekologisk chianti som  har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Systembolagsnummer: 50138 169,00 kr

En ekologisk chianti i en lite högre prisklass. Santedame Chianti Classico Organic har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao. Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter.

Mer från Darling Pasta:

Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade. 

Läs mer

Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager