Rökigt glöggtilltugg med skogens smaker till Blossa

Rökigt glöggtilltugg med skogens smaker.

Rökt kött har länge haft en given plats i ryggsäcken för de som jobbade i skog och mark. Men att röka köttet är inte bara ett sätt att förvara en fin råvara, det ger också en fantastisk smak som här gifter sig med majonnäsens fyllighet och lökens syra.
Smak av rök
Rating
20 min

Majonnäs med röksmak och örter

100 g rökt fläsk
3 dl solrosolja
3 äggulor
½ pressad citron
1 msk dijonsenap
1 dl hackade örter, t.ex. timjan, basilika, persilja
Salt och svartpeppar
1. Skär fläsket i småbitar och lägg i en kastrull.
2. Fyll på med solrosolja, så att det täcker.
3. Sjud försiktigt fläsket i kastrullen i ca 10 minuter. Låt oljan svalna. Vänta ett dygn med att använda oljan.
4. Vispa äggulor, citron och senap fluffigt i en skål.
5. Sila oljan och droppa i den under vispning till en lagom tjock konsistens. Om du känner att majonnäsen vill ”dela på sig” under vispningen skall du vara snabb med att droppa i en droppe iskallt vatten, så binder den sig igen.
6. Finhacka örterna och blanda i. Smaka av med salt och svartpeppar.

Picklad rödlök

1 rödlök
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Svartpeppar
1. Skala och skär rödlöken i 3 mm tjocka skivor och lägg i en mindre burk.
2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och ge det ett uppkok, så att sockret löser sig.
3. Häll vätskan över rödlöken och ställ svalt för att kallna. Färdig att använda nästa dag.

Till servering

Knäckebröd
Rökt renkött
1. Bryt en bit knäckebröd. Lägg en skiva tunt skivad rökt renkött på. Toppa med majonnäs och syrad lök.
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager