Portia Crianza har en koncentrerad och fruktig doft av mörka bär såsom björnbär och körsbär samt rostade fat. Kraftfull smak packad med frukt och kraftiga men sammetslena tanniner. Tydlig men välintegrerad fatkaraktär och en lång eftersmak med inslag av mörka bär och kaffe.
Produktion
Druvorna kommer från vingårdar i Roa, Gumiel de Mercado, Sotillo de la Ribera och Villanueva. Vingårdarna är belägna på cirka 800 meter över havet. Vingårdarna omplanterades 1990 och det var först 16 år senare, som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sitt nya flaggskepp Portia. Portia har gjorts på noga utvalda handplockade druvor som jäst vid 26°C och som sedan genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har därefter lagrats i franska ekfat i 10 månader samt ytterligare 3 månader i fat av amerikansk ek.
Passar till
Smakrika kötträtter av framför allt nöt och lamm. Utmärkt även till pasta och lagrade hårdostar. Varför inte rödvins- och örtmarinerade lammkotletter med rostad vitlök, rödvinssås och rostad amadinepotatis
Kul att veta
Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Grupo Faustino. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 ha vingård i området. Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Norman Foster och något extraordinärt. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.