Ryggbiff med gratinerad rotselleri, brynt smör och fikonsallad

Ryggbiff med gratinerad rotselleri, brynt smör och fikonsallad.

Istället för den klassiska potatisgratängen har jag här gjort gratinerad rotselleri. Enkelt och riktigt gott. Gör brynt smör och ös över det stekta köttet. Det blir otroligt gott!
Ryggbiff med gratinerad rotselleri
Rating
4 portioner
1h

Gratinerad rotselleri.

ca 600 g rotselleri
1 msk smör
Salt
1 dl vällagrad ost
1. Skala och skiva rotselleri i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg ut i en ugnsfast form.
2. Klicka i smör och strö över salt.
3. Förgrädda rotsellerin i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter. Lägg i körsbärstomater i formen när det är cirka 10 minuter kvar.
4. Riv osten och blanda den med crème fraiche, persilja och svartpeppar. Lägg på ett jämt lager kräm på varje skiva rotselleri.
5. Gratinera i cirka 10 minuter eller tills de har fått fin färg.

Ryggbiff med brynt smör och fikonsallad.

1 dl crème fraiche
3 msk finhackad färsk persilja
Svartpeppar
200 g körsbärstomater
1. Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Stek i en klick smör i cirka 2-3 minuter per sida.
2. Lyft över på en tallrik och låt vila under folie.
3. Bryn smöret genom att lägga i smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Värm smöret under uppvispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Ställ åt sidan.
4. Gör en sallad av klyftade fikon, picklad rödlök, bladgrönsaker och hackade hasselnötter.
5. Lägg upp ett par skivor rotselleri, ugnsbakad tomat, skivat kött och sallad på en tallrik.
6. Skeda över brynt smör över köttet.
Systembolagsnummer: 6563 119.00 kr

Till denna ryggbiff med gratinerad rotselleri föreslår vi ett glas Cabernet Sauvignon från Nederburg. Ett fylligt och komplext vin som möter köttet och de starka smakerna väl.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager