Barkonsult förser barbranschen med allt vad bartender, mixologer och privatpersoner som är intresserade av drinkar kan behöva i form av prylar. folk o folk besökte dem för att ta reda på hur man kan göra klar-is hemma i sin egen frys.
Markus Lundström och Måns Borg från barkonsult har testat olika formar för att frysa in klar-is och kom fram till att bland de bästa de har sett på marknaden hittills är Clear Ice Box från varumärket Ice Forward.
– De här är de första som vi har fått i våra händer som både gör bra is och ligger på ett bra pris. Proceduren är samma som när man gör stora block – för att det ska bli klar is ska den frysas från ett håll. I det här fallet fryser den uppifrån. Alla orenheter och syret pressas nedåt, säger Markus.
– Det är viktigt att använd bra vatten, vilket vi har i Sverige, säger Markus som även rekommenderar att vattnet är varmt.
– Anledningen är att det då fryser ännu långsammare, så det har inget med smaken att göra.
– Det är också viktigt att inte ha en alltför kall frys, helst mellan – 10 och – 15, för att frysprocessen ska gå lite långsammare.
Våra vanliga frysar i hemmen håller vanligtvis – 18 grader. För att få bästa resultat på isen bör man alltså höja temperaturen några grader under ett dygn. Om isen fryser för fort hinner syret och orenheterna inte sjunka till botten.
– Optimalt är att frysa in isen i –1 till –2 grader, men då skulle det ta en vecka, förklarar Måns.
Isboxen är uppbyggd med ett skal i kompakt frigolit som isolerar från att kylan kommer åt från sidorna samt underifrån. Den är öppen och fryser vattnet uppifrån.
Så här går det till att frysa klar-is i isboxen
I skalet sätter man först i en insats som är djupare än själva formarna, därefter sätter man i formarna och fyller på med vatten.
Vattnet fryser sedan uppifrån och pressar då alla orenheter och luft ned genom små hål i botten på formarna, vilket hamnar i insatsen.
Efter cirka ett dygn har vattnet frusit till is. När boxen tas ut ur frysen ska isen tempereras för att släppa ifrån formen, det vill säga den stå ute i rumstemperatur i cirka tio minuter.
Resultatet är oklar is längst ned i insatsen, vilken till exempel kan användas till att skaka drinkar med. I formarna högst upp finns klar-isen redo att använda.
Isformarna (Clear Ice Box) finns att köpa hos Barkonsult i två varianter, kuber och stavar.