Sesampanerad tonfisk och sallad och mangodressing.

Solen skiner från en klarblå himmel, barnens hår börjar redan bli solblekt, hela min hud är snart full av små, små fräknar och ute har det skett en explosion av gran- och tallpollen. Är inte försommar-Sverige ljuvligt så säg!

Efter att ha sanerat altanen för jag vet inte vilken gång i ordningen från all gul pollen är det äntligen dags att duka fram veckans fredagsmys. Idag längtar jag efter ett glas kallt, vitt vin och något enkelt, så veckans fredagsmys får bli sesampanerad tonfisk med en sallad och till det en helt makalöst god mangodressing. Den kommer jag göra många gånger i sommar!

Det här med färsk tonfisk tog ett tag för mig att förstå mig på. För massa år sedan blev jag serverad en tjock skiva på tok för genomstekt tonfisk på en restaurang. Det var bara torrt och osmakligt. Så efter det dröjde det många år innan jag vågade beställa det igen. Men sen fick jag äta tonfisk som det ska smaka och jisses så gott det var! Grejen med tonfisk är att inte översteka. Den ska bara få en yta runt om och fortfarande vara rosa inuti. Får du tag på färsk tonfisk är ju det att föredra, men det går självklart bra med fryst också. Och om du känner att tonfisk inte är din grej, ja då går det lika bra att byta ut den mot laxfiléer.
Sesampanerad tonfisk
Rating
4 portioner
35 min

Sesampanerad tonfisk med sallad och mangodressing

ca 400 g tonfisk
1 dl blandade sesamfrön
1 gurka
2 morötter
1 påse blandade salladsblad
ärtskott
gräslök
1 chili (styrka efter smak)
persilja
1 lime
200 g mango
1 vitlöksklyfta
1 cm färsk ingefära
1/2 chili (styrka efter smak)
en näve persilja
3 msk olivolja
2 msk risvinäger
salt
1. Torka tonfisken helt torr med lite papper. Vänd dom i sesamfrön så hela tonfisken täcks. Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Stek tonfisken i cirka 45 sekunder per sida. Fisken skall börja bli vit i köttet runt om. Lägg fisken åt sidan.
2. Hyvla gurkan i fina strimlor med hjälp av en vass potatisskalare. Ta inte med mittendelen, det är för mycket vätska i den.
3. Skala och hyvla morötterna fint.
4. Blanda sallad, gurka, morötter och ärtskott på ett fat. Finhacka gräslök och chili och strö över.
5. Skär tonfisken i centimeterstora bitar med en vass kniv och lägg på salladen. Strö över persilja, skär limen i klyftor och fördela på fatet.
6. Lägg mango, skalad vitlök och ingefära, chili, persilja, olja och vinäger i en burk med höga kanter. Mixa till en ganska slät dressing. Smaka av med lite salt. Ringla dressingen över salladen.
7. Vill du ha en lite matigare sallad, koka glasnudlar och blanda i salladen.
8. Låt fredagsmyset börja!

2 vintips till sesampanerad tonfisk

Systembolagsnummer: 6259 69,00 kr

Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Systembolagsnummer: 79299 89,00 kr

Ett alternativ är att välja denna fruktig Riesling med fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor.

Fler goda recept:
Kein Name

Kein Name är ett nytt vinvarumärke med goda viner till fördelaktiga priser. Först ut är en Grüner Veltliner från Österrike och en Riesling från Tyskland.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager