Räkor, kräftor, ostron, musslor, hummer - här samlar vi massor av läckra recept med skaldjur, både varmrätter och förrätter med passande vintips.
Finns det något godare än en riktigt härlig fisk- och skaldjursgryta? Jag tror nästan inte det. Här har jag gjort den på både vatten och grädde, men du gör som du vill. Ta gärna och byt ut vattnet mot grädde för en ännu fylligare och lyxigare gryta.
Läs merMakalöst god krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Läs merDetta vackra recept kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green". Om du undrat vad man kan använda kålrabbi till är detta ett utmärkt exempel.
Läs merNär du vill äta gott och lättlagat, då är en räkpasta alltid svaret på dina frågor. Med få ingredienser och lite tid får du ut maximalt med smak. Servera ett frasigt vitlöksbröd till och en god lunch eller enklare middag står redo på bara ett litet kick.
Läs merDet perfekta tilltugget till bubbel har du här, i form av snittar med en aioli som får smak av säsongens ramslök och som toppas med rökta räkor.
Läs merToast skagen är en klassisk förrätt som känns lyxig trots att den är så lättlagad. Servera tillsammans med en frisk riesling från Tyskland.
Läs merDen här vackra skaldjursskapelsen passar lika bra till påsk som till midsommar eller varför inte till kräftskivan. Kom ihåg att man äter med ögonen också, så lägg lite extra kärlek på dekorationen!
Läs merFira in helgen med en underbar fiskgryta med lyxiga räkor och en sås med både grädde och vitt vin. Vi tackar inte nej till detta!
Läs merEn skagen på kräftor som är lika enkel som god! Krämig med frisk ton av citron, pepparrot och härliga inslag av färsk dill och gräslök. Passar perfekt som både förrätt och tilltugg.
Läs merKlassisk rätt med blåmusslor som känns lyxigt och gott utan att vara alltför svårlagat. Servera med ett kallt glas friskt vitvin från Portugal.
Läs merSnittar är trevligt att ha till festen, innan middagen eller när ni bara sitter och pratar med goda vänner och ett glas vin i soffan. Här är en kryddhet snittvariant med räkor.
Läs merVälkomna nyårsgästerna med kanapéer och bubbel. Här har Linnéa komponerat den perfekta plockmaten med mild kronärtskockskräm och rökta räkor.
Läs merEn klassisk och lyxig hummersoppa med en hint av cognac. Gudomligt gott och krämigt! Servera med frasiga oststänger som ger fin kontrast till den lena texturen.
Läs merDen här gången bjuder Linnéa oss på ett riktigt klassiskt recept med ostron: Oysters Rockefeller. Perfekt som plockmat eller förrätt till nyår!
Läs merDen här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs merEn snabblagad pasta med räkor och smak av citron och vitlök. Passar lika bra som lyxig vardagsmat som till helgen. Varför inte servera med ett glas bubbel?
Läs merHade du tänk bjuda på lite bubbel? Välj en förrätt du kan servera till, som en härlig toast skagen med lyxig forellrom.
Läs merPerfekt plockmat till kräftskivan! Här har Linnéa samlat skaldjursfestens godaste smaker i en minipizza där kräftorna spelar huvudrollen. Servera med ett glas svalt rieslingvin.
Läs merOstron och brynt smör - det säger vi inte nej till. O.P. Anderson Gastrogardets stjärnkock Klara Lind bjuder på ett recept med just det.
Läs merO.P. Anderson Gastrogardets Klara Lind presenterar den här läckra rätten - grillade havskräftor med smak av citrus.
Läs merKan ostron och O.P. Anderson Dill vara den bästa kombinationen - ja, säger Gastrogardets kock Klara Lind.
Läs merEn härligt smakrik sallad där räkorna får smak av chili och ingefära. Servera glasnudelsalladen ihop med en wasabikräm.
Läs merEn snabb pastarätt som ändå känns väldigt lyxig och är mycket god. Servera med en klassisk vit Bordeaux.
Läs merHär bjuder vi på ett härligt recept ur Lena Djuphammars bok "Snittar & bubbel". Frasiga små korgar fylls med en kryddig skagenröra med kräftor - servera till bubbel såklart!
Läs merNär Camilla Wahlman lagade den här solgula fisksoppan på sin audition i Sveriges Mästerkock 2023 fick hon Tommy Myllymäki tårögd av lycka. Nu delar hon receptet med folk o folk!
Läs merRäkcocktail är en klassisk förrätt som kan blandas med vad du känner för för dagen. Du kan göra den kryddstark med chili, fruktig med mango eller krispig med paprika och gurka. Här är en räkcocktail att inleda Alla hjärtans dag-middagen med.
Läs merBjud på läckra pilgrimsmusslor i en god sås och servera ett frisk vitt bourgognevin till. Här har vår dryckesexpert Mats Claësson skräddarsytt en rätt till vinet Montagny Premier Cru Les Coères 2019.
Läs merLinnéa har tagit fram en förrätt som passar perfekt för den som vill värma sig i vinter. Går lika bra att servera som huvudrätt tillsammans med ris eller glasnudlar.
Läs merDen prisbelönte drinkkreatören Emil Åreng har skapat en vinägrett med Skagerrak Gin som blir pricken över i:et till ostron och gratinerade skaldjur.
Läs merLobster rolls med en härligt krämig hummerröra är ett festligt sätt att servera hummer på. Dessa blir lite extra smarriga och lyxiga då de toppas med rom.
Läs mer