Smaka på havets svarta guld - Fiska hummer på Västkusten
Kategori

Smaka på havets svarta guld - fiska hummer på Västkusten.

Många förknippar hösten med att ta sig ut i skogen och leta svamp eller gå på älgjakt. Men för kustbefolkningen i Bohuslän är det inte dessa två aktiviteter som man först och främst tänker på när förråden på hösten ska fyllas med läckra livsmedel. Här är det fiska hummer som står på agendan och det finns en rad arrangörer utmed kusten där du och familjen eller kollegerna kan få vara med och fånga ”havets svarta guld”.

Hummertina fiska hummer

En av de saker som gör att upplevelsen att fiska hummer känns extra exklusiv är att det bara är tillåtet under en kort period. Premiären är alltid första måndagen efter den 20 september. 2018 är det alltså tillåtet att fiska hummer från den 24 september klockan 7:00. Fritidsfiskare får hålla på fram till sista november och yrkesfiskarna i ytterligare en månad, till den sista december. 

Strikta regler

För att skydda beståndet och minimera risken för tjuvfiske är reglerna kring fisket strikta. Nuförtiden är det enda tillåtna redskapet hummertina – en slags bur som används just för att infånga hummer. Skulle du råka få en hummer när du fiskar med något annat redskap måste den genast släppas tillbaka i havet igen. Det är också noga angivet hur en hummertina ska vara utformad, den ska bland annat vara försedd med flyktöppningar, vilket för en lekman kan tes som lite konstigt eftersom syftet med alltihop är att fånga ett byte.
Du får inte fånga unga humrar. Om de är mindre än 9 centimeter eller bär på rom ska de bums släppas tillbaka i havet.  

Fiska hummer själv

Ett sätt att få uppleva skärgården i Bohuslän på nära håll och samtidigt ta del av spännande hummerfisket är att ge sig ut på havet på hummersafari. En tur där du får vara med och vittja tinor och förse dem med nytt bete samt lära dig mer om havet och hummerns värld. Det är ett perfekt äventyr för familjen eller företaget som vill få en annorlunda – och smakrik – upplevelse. Vanligtvis avslutas hela arrangemanget med en middag där du kan njuta av färsk hummer och andra skaldjur. Det finns en mängd olika arrangörer och upplägg om du vill fiska hummer och det bästa är att googla och hitta den som passar just dig och ditt sällskap. 

Hotell- och hummerdirektör

folk o folk pratade med Lars Fossum på Hotel Kaprifol i Hunnebostrand, som har hummersafari på programmet och är något av en expert i ämnet. Han och hans fru Helga driver hotellet och arrangerar hummerturerna tillsammans med lokala fiskare. Till dem kommer gästerna kvällen innan det stora äventyret för att finnas på plats tidigt.

– De som ska med på morgonturen får kliva upp redan klockan 6 för frukost, och sedan ger de sig ut på havet och fiskar i tre, fyra timmar, förklarar Lars Fossum.

Sällskapet halar in och vittjar tinor som lagts i någon dag innan. Det är på natten som humrarna rör sig på jakt efter mat, så förhoppningsvis har några av de åtråvärda skaldjuren krupit in i burarna. Innan sällskapet beger sig tillbaka till land igen, agnas de och återförs till havet så att de kan vittjas av en ny grupp nästkommande dag.

– De åker ut med en tom båt och kommer tillbaka med hummer. Tinorna stannar kvar i havet, säger Lars.

Direkt efter turen kokar Helga en hummer som demonstration. På eftermiddagen kan gästerna njuta av miljön i det lilla fiskesamhället och den Bohuslänska naturen. Och på kvällen serveras hummersupé med hel hummer som huvudrätt. Dagen efter får gästerna en guidad tur på svenska Hummerakademin i Hunnebostrand. Det är en ideell förening som har gjort i ordning en gammal fiskaffär och sjöbod med akvarier och information om hummer. 

Vin till skaldjur:

Systembolagsnummer: 78506 99,00 kr

Ett vin med intensiva dofter av citrus, melon, honung och en viss mineralitet. En välbalanserad syra som riktigt lyfter fram smakerna. "Skaldjurens vän" kan man översätta vinets namn till. Tydligare rekommendation behövs nog inte.

Systembolagsnummer: 72861 189,00 kr

Domaine des Malandes Chablis doftar citron, druvor, mandel och ostronskal. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av blodgrape. God och lång, mineralrik eftersmak.

Passar även utmärkt till ljus fågel med citrus eller vit fisk, pocherad eller stekt, gärna med fräscht syrliga tillbehör.

Systembolagsnummer: 2069 189,00 kr

Drostdy-Hof Chenin Blanc har en friskt mineralisk och tropisk doft av grapefrukt, lime och persika. Lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken.

Passar till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fräscha och fruktiga tillbehör.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager