Smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis
Kategori

Smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis.

Denna vecka bjuder Linnéa på ett makalöst utsökt recept på smörstekt torskrygg.

Smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis

Som kontrast till höstens alla mustiga grytor och soppor tänkte jag idag bjuda på ett recept som faktiskt passar att laga året om. Nämligen smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis. Så här på hösten serverar jag hela rätten rykande varm. För vem vill äta annat än varm mat under denna årstid? Men på våren och sommaren kan man med fördel låta potatisen bli kall, nästan så det blir som en kall potatissallad istället. Och vips så får man en mycket mer somrig rätt på torskrygg. Fiffigt va?

Smörstekt torskrygg hör till en av favoriterna här hemma. Jag älskar att torskrygg kan fungera som en råvara i en enkel vardagsmiddag, men även med små medel piffas upp och bli del av en riktig festmåltid. Allt hänger faktiskt på tillbehören! Men tänk på att inte översteka torskryggen. Jag brukar steka fisken i cirka 3 minuter på varje sida och sedan låta den vila under folie 15 minuter. Då brukar den bli perfekt!

Recept på smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis: 

4 port:

Ingredienser:

400 g torskrygg
salt & svartpeppar
smör

1 kg potatis
blandade färska örter (t ex basilika, persilja, dill)
50 g smör
salt

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
färsk persilja
färsk dill
3 msk olivolja

Tillbehör:
sockerärtor
blandad sallat

Så gör du:

  1. Torka torskryggen helt torr.
  2. Salta och peppra. 
  3. Smält smöret i en stekpanna. Stek torsken i cirka tre minuter på varje sida.
  4. Täck över med folie och ställ åt sidan.
  5. Koka potatisen mjuk och låt den ånga av.
  6. Smält smöret i en kastrull och ha i valfria hackade örter.
  7. Ha i potatisen, salta rejält och blanda om väl. Ska potatisen serveras kall brukar jag först dela den i mindre bitar och sedan blanda den med smör och örter.
  8. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Lägg i en skål.
  9. Riv skalet och pressa saften ur citronen och blanda i.
  10. Finhacka persilja och dill, blanda i tillsammans med oljan och rör om.
  11. Lägg upp fisk och potatis på en tallrik. Toppa fisken med gremolatan. Servera med sallad och sockerärtor.
Systembolagsnummer: 12438 79.00 kr

Till dagens fiskrätt på torskrygg tänkte jag servera ett glas Pasqua Chardonnay Grillo Organic, en frisk och härlig chardonnay som inte har så mycket smöriga toner. Därför passar den perfekt till denna fräscha torskrygg.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager