Sotad lax och citrussalsa med avokado, gräslök och picklad rödlök

Sotad lax med citrussalsa.

Idag har jag lagat en riktig favorit. Nämligen sotad lax. Jag lyxade till det och köpte en bit färsk lax, för det är bara att inse, det blir så mycket godare! Till den sotade laxen gjorde jag en fruktig och god citrussalsa. Just nu är de flesta citrusfrukter som allra godast, så man kan gott frossa i citrusfrukter både till frukost, mellanmål, middag och dessert tycker jag. Citrussalsan fick sällskap av både avokado, gräslök och picklad rödlök. En otroligt god kombination tillsammans med sotad lax om ni frågar mig.
Sotad lax med citrussalsa
Rating
4 portioner
30 min

Sotad lax

ca 500 g laxfilé med skinn
1 msk rökig paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 krm brunt farinsocker
1 nypa salt
1. Klappa laxen helt torr. Gnid in paprikapulver, vitlök, farinsocker och salt i laxen.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna.
3. Stek fisken cirka 2-3 minuter per sida, beroende på hur tjock fiskfilén är.

Quinoa

4 portioner qunioa
1/2 buljongtärning
1. Tillsätt 1/2 buljongtärning i vattnet.
2. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet.

Citrussalsa

2 mogna avokado
3 st stora blodapelsiner
4 msk finhackad gräslök
1 dl picklad rödlök
Salt
1. Skala och dela avokado, ta ur kärnan. Skär avokadon i små bitar.
2. Skala och filéa blodapelsinen. Skär ner i mindre bitar.
3. Blanda avokado, apelsin och finhackad gräslök.
4. Hacka den picklade löken och blanda i. Smaka av med salt.
Systembolagsnummer: 2069 189.00 kr

Till den sotade laxen passar det perfekt med ett glas Drostdy-Hof Chenin Blanc. Det är ett vin med en frisk och tropisk doft med medelfyllig smak med tydliga inslag av tropisk frukt, lime och mineraler.

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager