Sprakande nyårsdessert med choklad och biscotti.

För att runda av en härlig nyårsmiddag så krävs det förstås en riktigt härlig nyårsdessert! Gärna en som sprakar också. Här har jag valt att servera en nyårsdessert med choklad och biscotti!

Sprakande nyårsdessert med choklad och biscotti med tomtebloss.
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

199,00 kr


logo

4

logo

0 h 50 min

Nyårsafton förtjänar en sprakande efterrätt! En lyxig nyårsdessert med choklad kan aldrig gå fel. För lite extra crunch kommer biscottin väl till pass och till nyårsefterrätten rekommenderas ett läckert dessertvin: ett vin santo från Ruffino.

För en riktigt lyxig känsla gör du biscottin själv - men är tiden knapp går det förstås att köpa färdiga skorpor och krossa ner i glas när du ska servera. Chokladkrämen är enkel och fantastiskt god, och blandat med hackade nötter blir detta ett riktigt gott slut på året!

Biscotti

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 2 dl strösocker

  • 3 ägg

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljpulver

  • ca 7 dl vetemjöl

  • 100 g mandlar

  • 1 msk Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Gör så här

    1. Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i bakpulver, vaniljpulver och mjöl.

    2. Grovhacka mandlarna och ha i dom tillsammans med dessertvinet. Blanda väl. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för lös.

    3. Forma till två längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem lätt med fingrarna.

    4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20 minuter. Tag ut plåten och skär längderna i centimeterbreda kakor. Vänd alla kakor så de får snittytan upp. Grädda ytterligare 20 minuter.

    5. Stäng sedan av ugnen och låt dem torka, gärna över natten. Glänta på ugnsluckan då och då för att släppa ut ev. fukt.

Chokladkräm

Ingredienser

  • 200 g färskost

  • 2 dl nutella

  • 3 dl vispgrädde

  • Blandade nötter

Gör så här

    1. Rör samman färskost och nutella.

    2. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Vänd försiktigt ner den i färskostsmeten. Blanda till en jämn och fin smet.

    3. Krossa ca 10 biscotti grovt. Fyll upp chokladkrämen i en spritspåse. Grovhacka nötterna.

    4. Varva biscotti, chokladkräm och hackade nötter i fina portionsglas. Avsluta med nötter. Stick i ett tomtebloss i varje glas. Servera direkt.

Vin till nyårsdesserten med choklad:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Honungssöt doft och fina nyanser av apelsinskal, peppar och kanel. När du smakar på det kommer du att slås av söta tonerna av torkad aprikos, russin och vanilj. Den långa eftersmaken för tankarna till crème brûlée och caramel.

Passar perfekt till desserter som innehåller nötter men också grönmögelost eller friterad camembert fungerar fantastiskt bra. Vad du än väljer kommer vinet att ta desserten till nästa nivå.

Fler festliga nyårsrätter:

Recept: Linnéa Seidel