Gransirap.

Här är Bella Porciles recept på hur du gör en sockerlag smaksatt med gran från hennes bok "Vilda drinkar". Du får både en variant som tar lite tid och en som går relativt fort att göra.

Granskott i skål
logo

24 h 10 min

Denna skogiga sirap kan framställas på två olika sätt. Om du vill lägga lite tid och kärlek och belönas med en fylligare och mer smakrik sirap väljer du den första varianten; om du har lite mer bråttom men ändå vill ha en syrup med smak kör du på den andra. Och vill du göra det ännu enklare för dig kan du köpa den delikata gransirap som Skogens Sköna Gröna framställer, under produktnamnet granzirup.

Variant 1:

Ingredienser

  • granskott

  • socker (helst råsocker)

  • några citroner

Gör så här

    1. Varva granskott och socker i en glasburk med tätslutande lock. Jag gillar att använda råsocker eftersom jag tycker att det ger en fylligare smak.

    2. Ställ burken i ett soligt fönster i ca 1 månad och vänd på den då och då.

    3. Lägg sen över i kastrull och tillsätt några skivade citroner.

    4. Värm upp allt, sila bort skotten och häll upp sirapen på väl rengjord glasflaska.

Variant 2:

Ingredienser

  • 1 del socker

  • 1 del vatten

  • granskott och grankvistar

Gör så här

    1. Gör först en sockerlag genom att värma upp lika delar socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp.

    2. Lägg i grankvistar och granskott och dra av från plattan.

    3. Låt svalna, täck med lock och låt dra något dygn innan du silar den.

    4. Häll upp på väl rengjord flaska.

Tallkottesockerlag

Tallkottesockerlag.


Denna lyxiga syrup (sockerlag) kallas mugolio och kan köpas för dyra pengar - eller så testar man att göra en variant själv. Här är Bella Porciles recept från boken "Vilda drinkar".

Läs mer »