Tallkottesockerlag.

Denna lyxiga syrup (sockerlag) kallas mugolio och kan köpas för dyra pengar - eller så testar man att göra en variant själv. Här är Bella Porciles recept från boken "Vilda drinkar".

Tallkottesockerlag
logo

5 h 0 min

Nedan hittar du två förslag på hur du kan göra tallkottesockerlag. Ingredienserna är samma för båda och oavsett vilken variant du väljer ska du komma ihåg att spara det avsilade smakämnet - sockerkottar är en delikatess. Du kan använda antingen råsocker eller vanligt strösocker, eller en blandning av båda.

Variant 1:

Ingredienser

 • 400 ml sköljda tallkottar

 • 400 ml råsocker eller strösocker

Gör så här

  1. Varva tallkottar och socker i en glasburk med tätslutande lock. Ställ på en mörk, sval plats i cirka två månader. Öppna burken då och då och skaka även om den ibland.

  2. När macereringen är klar - det vill säga när all smak dragits ut ur kottarna - efter cirka två månader häller du ut innehållet i en kastrull och ger det ett snabbt uppkok.

  3. Sila sen av kottarna och häll upp syrupen på rengjorda glasflaskor.

Variant 2:

Ingredienser

 • 400 ml sköljda tallkottar

 • 400 ml råsocker eller strösocker

Gör så här

  1. Blanchera kottarna snabbt innan användning. Gör sen grundsockerlag med socker och addera kottarna. Låt koka upp. Dra av från plattan igen och låt svalna.

  2. Koka upp igen och sänk ner till ettan och låt sjuda svagt i 4-7 timmar. Rör om ibland.

  3. Skumma av om det bildas skum och ta av från plattan om den för alldeles för tjock. Den färdiga syrupen kommer få en härligt roströd färg.

  4. Häll slutligen upp allting på väl rengjord glasburk med lock.

Recept: Bella Porcile