Stekt fjällröding med smörslungad färskpotatis och stekta grönsaker.

Linnéa bjuder här på ett enkelt men löjligt gott recept på härlig stekt fjällröding med smörslungad färskpotatis och stekta gröna primörer.

Stekt fjällröding med smörslungad potatis
Chateau Ste Michelle Chardonnay

Chateau Ste Michelle Chardonnay

USA

Systembolaget nr:

644701

139,00 kr


Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

7665901

229,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Eftermiddagens solstrålar letar sig försiktigt in genom de tunna gardinerna, väskor med blöta badkläder och handdukar står fortfarande kvar i hallen och ett klassiskt spår av sand letar sig igenom hela huset eftersom någon, som vanligt, glömde att skölja av sig de sandiga fötterna när vi åkte från stranden.

Det är sommar, sol och noll energi till att hitta på nya maträtter. Oavsett om det är tisdag eller fredag kväll. Men då har jag ett ess jag tar fram - jag lagar fisk. Det går fort, då fisk ofta har kort tillagningstid, och köper du dessutom hem färsk fisk känns det extra lyxigt samtidigt som arbetsinsatsen är väldigt liten. Idag serverade jag stekt fjällröding, tillsammans med smörslungad färskpotatis och stekta gröna grönsaker. Jag tror knappt det finns något godare på sommaren än färskpotatis med smör och örter!

Smörslungad potatis

Ingredienser

  • ca 800 g små färskpotatisar

  • 2 msk smör

  • 1 dl dill

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Skrubba färskpotatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

    2. Häll av allt vatten och låt potatisen ånga av en stund.

    3. Tillsätt sedan smör, hackad dill och salt. Slunga runt potatisen så den täcks av det smälta smöret och dillen.

    4. Strö till sist över lite flingsalt över den smörslungade potatisen.

Stekt fjällröding

Ingredienser

  • ca 600 g fjällröding

  • Smör att steka i

  • Salt och peppar

Gör så här

    1. Krydda fisken med salt och peppar.

    2. Stek fjällrödingen i en medelvarm stekpanna. Lägg i fisken med skinnsidan först, stek i cirka 3 minuter. Vänd sedan fisken och stek i 2 minuter till.

Stekta gröna grönsaker

Ingredienser

  • 150 g färska haricot verts

  • 150 g salladsärtor

  • 1/2 citron

  • Olivolja

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Koka haricot verts i cirka 4 minuter. Häll av det varma vattnet och spola bönorna i kallt vatten.

    2. Hetta upp lite olja i en stekpanna.

    3. Lägg i haricot verts och ärtor. Fräs i någon minut.

    4. Ringla över lite olja, pressa saft från 1/2 citron och strö sist över salt.

    5. Servera grönsakerna med den stekta fjällrödingen och smörslungad potatis.

Dryckestips till stekt fjällröding med smörslungad potatis

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Ett amerikanskt chardonnayvin med balanserad fatkaraktär. Här finns toner av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus. Passar utmärkt till bland annat skaldjur, kyckling och lax men även till örtiga smaker som dragon och timjan eller kryddiga inslag med ingefära.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Vinet är gjort på 100% chenin blanc och har en doft av mogna aprikoser och apelsiner med blommiga aromer och viss kryddighet. Smaken är rik, komplex och välbalanserad med en fräschör och fruktighet, fin mineralitet och bra struktur.

Recept: Linnéa Seidel