Gör läckra "bumlingar" till surströmmingspremiären!

Surströmmingsbumlingar.

Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!
Surströmmingsbumlingar
Rating
30 min

Fyllning

2 st surströmmingsfiléer
150 g mandelpotatis
10 g gräslök, färsk
1/2 silverlök
10 g smör
1 st äggula
svartpeppar ur kvarn
salt
1 tsk vitvinsvinäger
1⁄2 st citron, saften
1⁄2 st citron, zest
1. Baka potatisen i ugnen på 150° C tills den är mjuk. Låt den svalna, skala den därefter och skär ner i små bitar ca 1 cm.
2. Skär surströmmingen och gräslöken fint, blanda med den ljumma potatisen och övriga ingredienser.
3. Smaka av med salt, svart- peppar och vitvinsvinäger. Rulla fyllningen i en plastfilm i en ca 2 cm rulle. Tvinna hårt och kyl.

Panering

40 g tunnbröd, hårt
1 st äggvita
1 dl vetemjöl
1. Mixa tunnbrödet kort i en mixer till en grov jämn massa. Häll upp i en rymlig skål.
2. Häll äggvitan och mjölet i varsin skål för panering.
3. Tag fram surströmmingsfyllningen och dela i 2 cm stora skivor. Panera dessa i mjöl, äggvita och det mixade tunnbrödet.
4. Förvara sedan i kyl till servering.

Till servering

1/2 l rapsolja, neutral
2 st minirödlökar/röda steklökar
2 msk matyoghurt, naturell
Vinterkrasse eller smörgåskrasse
1. Värm oljan till 180° C och fritera ”bumlingarna” tills de är gyllene.
2. Garnera med minirödlökar, matyoghurt och krasse.
Systembolagsnummer: 262 229,00 kr

Vårt dryckesförslag till surströmmingen är den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit som lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager