Tarte med mousse på röda vinbär och salt kolasås.

Här är ett recept på ett fantastiskt smarrigt bakverk från Ida Strid, en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020. En vacker tarte med syrliga röda vinbär och söt kolasås med en salt touch.
Tarte med mousse på röda vinbär och salt kolasås
Rating
8

Tarteskal / Sable

160 g smör
100 g florsocker (ca 0,5 dl)
1 nypa salt
45 g mandelmjöl (0,75 dl)
390 g vetemjöl (6,5 dl)
1,5 st ägg
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
2. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.
3. Tillsätt alla torra ingredienser och nyp snabbt ihop till en smulig massa.
4. Tillsätt äggen lite i taget och jobba ihop till en deg.
5. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 3 mm tjock och låt den ligga i kylen för att vila i minst 1h. Detta gör att degen blir lättare att fördela i formar senare.
6. Tryck ut tartedegen i formar passande till mousseformarna. Trimma kanterna och låt sedan skalen stå i frysen i ca 40 minuter innan de bakas i ungefär 15 minuter och fått en ljusbrun färg. Frysen hjälper skalen att hålla formen och inte sjunka ner från kanterna när de bakas.

Mousse på röda vinbär

2 st gelatinblad
100 g frysta röda vinbär
50 g strösocker (knappt 1 dl)
½ st vaniljstång
1 msk citronsaft
1 dl vispgrädde
50 g grekisk yoghurt
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter.
2. Dela vaniljstången längst långsidan och skrapa ur fröna. Lägg detta tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull och tillsätt röda vinbär, strösocker och citronsaft. Koka försiktigt upp och låt sedan sjuda i 5 minuter.
3. Ta av kastrullen från värmen och sila av vinbärskoket för att bli av med eventuella vinbärsfrön.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt i vinbärspurén.
5. Vispa grädden lätt tills små toppar bildas och vänd ner yoghurten.
6. Vänd sedan ner yoghurtgrädden i vinbärspurén lite i taget och vänd smeten tills den är helt blandad.
7. Fördela sedan moussen i små silikonformar som passar till tarteskalen. Låt stå i frysen i minst 3h, helst över natten.

Salt kolasås

60 g glykossirap
90 g strösocker (ca 1 dl)
1,5 dl vispgrädde
1 msk smör
1 nypa havssalt
0,5 tsk vaniljsocker
1. Koka upp glykossirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Låt det småkoka tills färgen är gyllenbrun och nått 150 grader. Rör om då och då.
2. Tillsätt sedan lite grädde i taget och låt det koka tills det gått ihop.
3. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt smör, vaniljsocker och salt efter smak. Rör om och låt stå i rumstemperatur tills det svalnat en aning.

Montering:

1. Fördela den svala kolasåsen i tarteformarna och placera en vinbärsmoussekupol ovan på.

2. Dekorera med röda vinbär och citronmeliss eller atsinakrasse.

Dessertvin perfekt till Idas tarte:

Systembolagsnummer: 75300 209,00 kr

Nederburg Eminence 2012 har en kraftfull och intensiv doft av honung, tropisk frukt, stenfrukt och en fin kryddighet. Rund, intensiv och komplex i smaken med inslag av färsk persika och mogen ananas tillsammans med en söt kryddighet och inslag av mint.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager