Teriyakimarinerad lax med glasnudlar och stekt pak choi

Teriyakimarinerad lax med glasnudlar och stekt pak choi.

En råvara jag verkligen snöat in på i höst är pak choi. En så användbar men framför allt god kålsort. Med sin milda smak passar den till i princip allt. Köttbullar, potatis, sås och stekt pak choi? Ja tack! Eller som här, till något med lite asiatisk touch. En perfekt middag att svänga ihop en fredagkväll när man inte orkar spendera lång tid i köket men ändå vill äta något riktigt gott.
Teriyakimarinerad lax med glasnudlar och stekt pak choi.
Rating
4 portioner
40 min
LAX OCH MARINAD:
4 bitar laxfilé
1/2 dl teriyakisås
1/2 dl soja
2 msk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
ca 1 msk honung (beroende på hur söt lax du vill ha)
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
Salt
Svarta sesamfrön
NUDLAR OCH PAK CHOI:
4 portioner glasnudlar
4 pak choi
Olja att steka i
Chili flakes
Salladslök
Lime
1. Torka laxfiléerna helt torra.
2. Blanda teriyakisås, soja, olja, vinäger och honung i en skål. Skala och pressa i vitlöken.
3. Finhacka 2 cm av ingefäran och rör i. Salta lätt.
4. Lägg i laxbitarna och låt dem marinera i cirka 20 minuter.
5. Lyft ur laxen ur marinaden och lägg i en ugnsfast form. Ringla gärna över lite av marinaden och strö över sesamfrön.
6. Ugnsbaka i 200 °C i cirka 15 minuter.
7. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
8. Dela pak choi i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i pak choi. Strö över chiliflakes.
9. Finhacka 1 cm ingefära och strö över den. Låt allt steka på medelvärme tills pak choien blir mjuk. Smaka av med lite salt.
10. Lägg upp de kokta glasnudlarna, teriyakilaxen och den stekta pak choien på en tallrik. Strö över finhackad salladslök.
11. Pressa lite lime över glasnudlarna. Servera gärna med extra soya i en skål bredvid.
Systembolagsnummer: 5244 109.00 kr

Till den teriyakimarinerade laxen passar ett glas Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve, ett blommigt och friskt vitt vin med aromatisk smak som har inslag av honung, rosor och päron.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.

Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager