Toast Skagen - recept och vintips.

Byt ut formfranskan mot ett gott surdegsbröd som steks gyllene i smör. Toppa med Linnéas skagenröra. Förslag på viner i olika prisklass att servera till.

Toast Skagen
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

1555808

249,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225706

249,00 kr


Finns det något mer klassiskt än toast skagen som förrätt? Antagligen inte. Men i år har jag bytt ut den lilla skivan formfranska mot ett gott surdegsbröd som jag sakta stekt gyllene i smör. Det här vill jag starta alla middagar med framöver!

Toast

Ingredienser

  • 6 rejäla skivor gott surdegsbröd

  • smör att steka i

  • krasse

Gör så här

    1. Värm en stekpanna med rikligt med smör.

    2. Låt brödskivorna få fin yta på båda sidor. Låt sedan svalna helt.

Skagenröra

Ingredienser

  • 2 dl majonnäs

  • 1 1/2 dl crème fraîche

  • 3 msk rom

  • 1 1/2 msk citronsaft

  • 4 msk finhackad dill

  • ett par stänk worcestersås

  • en nypa salt

  • svartpeppar

  • 1/2 rödlök

  • 200 g skalade räkor

Gör så här

    1. Blanda samman majonnäs, crème fraïche, rom, citron, dill, worcestersås, salt och svartpeppar.

    2. Skala och finhacka rödlöken och rör i den. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron och mer salt.

    3. Blanda sist i räkorna, spar några till dekoration.

    4. Lägg på en rejäl klick skagenröra på varje brödskiva. Toppa med några skalade räkor och finklippt krasse.

Viner till Toast Skagen:

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

249,00 kr


4,5 boxar av Boxtoppen.se

Silvermedalj av Dryckeslistan.se

Ett omtyckt vin med torr, medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen. Passar till olika rätter av fisk, skaldjur och fågel.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

249,00 kr


Till nyår är det festligt att ställa fram en magnum-flaska på bordet, men denna Riesling finns även på hel- och halvflaska. Torr frisk smak med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus.

Recept: Linnéa Seidel