Tofu i sötsur sås med glasnudlar och krispiga grönsaker

Tofu i sötsur sås med glasnudlar och krispiga grönsaker.

Idag bjuder jag på en lättlagad asiatisk middag - krispig tofu i sötsur sås. Och då menar jag inte sån där sötsur sås du kan köpa på flaska, som helt ärligt mest smakar sött. Nej, idag gör vi en egen och det är faktiskt inte alls svårt. Det enda man ska tänka på är att det är viktigt att smaka av såsen när den kokat ihop. Ofta får man tillsätta mer sötma, syra eller hetta, så att det blir en bra balans. När man får till det är det inte mycket som kan slå din tofu i sötsur sås!

I det här receptet har jag valt att använda tofu. Självklart går det lika bra att ta kyckling som du skär i bitar och steker istället. Det är helt en smaksak men det är bra med variation ibland!
Krispig tofu i sötsur sås
Rating
4 portioner
40 min

Sötsur sås

2 vitlöksklyftor
2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk tomatpuré
1/2 tsk chiliflakes
Olja att steka i
1 dl risvinäger
2 dl ananasjuice
1/2 dl agavehonung
1 msk soja
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
1. Skala och finhacka eller riv vitlöken.
2. Blanda tillsammans med ingefära, tomatpuré och chiliflakes i en kastrull med olja. Stek på medelvärme i cirka 2 minuter. Rör om så det inte bränns vid.
3. Tillsätt risvinäger, ananasjuice, agave och soya. Rör om och låt allt koka upp och koka några minuter.
4. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten och tillsätt det. Låt såsen koka i cirka 10 minuter.
5. Smaka av och tillsätt ev. mer agavesirap, soja, vinäger eller chili.

Krispig tofu

400 g fast tofu
Salt och svartpeppar
Olja att steka i
1. Torka tofun helt torr med hjälp av lite hushållspapper.
2. Skär den i fyrkanter och stek gyllene i en varm stekpanna med olja i omgångar.
3. Strö över lite salt och peppar över den nystekta tofun.

Till servering

4 port glasnudlar
Rödkål
Sockerärtor
Salladslök
Färsk chili
1. Koka nudlarna enligt paketets instruktioner.
2. Blanda ner den stekta tofun i såsen och blanda om väl.
3. Strimla rödkål, sockerärtor, salladslök och chili fint.
4. Lägg upp nudlar i 4 skålar och toppa sedan med kål, sockerärtor, salladslök, chili och tofu i sötsur sås.

Dryck till din tofu i sötsur sås:

Systembolagsnummer: 5244 109.00 kr

Till denna asiatiska rätt med tofu i sötsur sås passar ett glas Gustave Lorentz Gewurztraminer perfekt. Ett vitt vin med blommig och frisk doft med inslag av honung, rosor och päron.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager