Den färska gröna sparrisens ankomst i grönsaksdisken är ett säkert vårtecken! Här listar vi några av våra bästa recept med just sparris, vit som grön.
Sparris är en av våra mest älskade vårprimörer, som tack vare globaliseringen och teknikens utveckling går att få tag på färsk sparris under fler månader än de svenska sommarmånaderna. Det finns så mycket goda recept med sparris värda att testa!
Sparris är rikt på vitaminer, antioxidanter, mineraler och fibrer, men allra rikast är den på vatten. Cirka 93 procent av sparrisens stängel består faktiskt av vatten. Detta innebär att den även har ett lågt kaloriinnehåll (vilket ju gärna vägs upp av en krämig hollandaissås eller att den lindas in i bacon!).
Toppen av sparrisen anses ofta vara den finaste delen, som gärna kapas och sparas till dekoration om du ska göra en sparrissoppa eller en risotto eller liknande recept med sparris. Släng den inte! Det är dessutom där som de flesta näringsämnena sitter. De vanligaste varianterna av sparris i Sverige är vit och grön, där den vita och lite kraftigare sparrisen kommer tidigare på året och den späda, gröna sparrisen senare. Den vita sparrisen har täckts med jord under tiden den vuxit, för att inte nås av solljus och bilda klorofyll som gör den grön.
Sugen på att odla egen sparris som du kan laga mat med? Hitta en plats i din trädgård som är solig och varm och där sparrisen har gott om yta. Sparris trivs bäst i väldränerad och sandrik jord. Luckra upp jorden ordentligt innan du planterar, så att dina sparrisplantor kan slå rot ordentligt. Sedan gör du fåror som är 15-20 centimeter djupa och med samma avstånd mellan fårorna, där planterar du sedan dina sparrisplantor. Ha cirka 30 centimeter mellan plantorna i fåran.
Här nedan har vi samlat några av våra bästa recept med sparris. Sparris kan både användas till förrätter med en god sås, som varm grönsak till huvudrätten eller ingrediens som ger god smak till allt från pajer till soppor och pastarätter.
Spänstig och lite småkaxig sparris. Mjuka, otroligt vackra och peppriga blad av ramslök och den mildaste av färsk lök. Serveras med krämig burrata och pasta.
Läs merHär har Linnéa lagat arancini - friterade risottobollar, som hon valt att smaksätta med vårprimören sparris. Det perfekta tilltugget till ett friskt bubbel!
Läs merLinnéa älskar sitt fiskpaket som kan läggas på antingen grillen eller i ugnen. Ett litet paket fyllt med goda smaker.
Läs merLinnéa har överträffat sig själv med denna ljuvliga smörsås! Perfekt till vårens vita sparris. Toppas med rostade hasselnötter för lite crunch - och varför inte servera med ett glas champagne?
Läs merSparris måste vara vårens mest älskade primör! Här har Linnéa gjort ett recept till påskmiddagen där smörstekt sparris serveras med krämigt ägg och smakrik ostkräm.
Läs merAtt duka upp små söta portionsglas med soppa är riktigt fint på midsommarbuffén.
Läs merEn god paj som dessutom är vacker att ställa fram på påskbordet. Fylld med kyckling och vårprimörer i form av morötter och sparris.
Läs merEn ljummen sallad för varma vår- och sommardagar. Här har Linnéa gjort en härligt krämig citronkräm som passar fint till både lax och sparris.
Läs merVanliga viner att matcha med sparris är riesling och sauvignon blanc, men som alltid är tillbehören och kryddorna viktiga komponenter när du väljer vin.
Tyskland
149 kr
Ett torrt och friskt rieslingvin med toner av gröna äpplen, lime och mineralitet. Perfekt till fisksoppa och sushi.
Sydafrika
99 kr
Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till lättare vegetariska rätter. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.
Tyskland
229 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
19.03.2024
Ramslök är en sällsynt delikatess som är lika god som den är vacker. Här listar vi några recept och tips på vad du kan använda ramslök till om du får tag på den.
Läs merBuffé med plockmat är ett smidigt sätt att servera mat till många. Med en bra variation av smårätter finns något för alla smaker och gästerna tar så mycket de vill ha. Här är några tips till sommarens studenter, bröllop, dop eller grillkvällar.
Läs merI grilltider är det perfekt att slänga en hel lammfilé på grillen. Servera med en somrig sallad och en god dressing - mer behövs liksom inte. Eller jo - möjligtvis ett gott vin också!
Läs merGrillad sparris som serveras med en smakrik ostkräm och pocherat ägg - en härligt "vårig" rätt framtagen att passa extra bra till O.P. Petronella akvavit.
Läs mer