Buffé med plockmat är ett smidigt sätt att servera mat till många. Med en bra variation av smårätter finns något för alla smaker och gästerna tar så mycket de vill ha. Här är några tips till sommarens studenter, bröllop, dop eller grillkvällar.
Med en buffé gör du det enklare både för dig själv och för dina gäster när ni är många. Du behöver inte försöka hitta en maträtt som funkar för alla preferenser, utan kan blanda kött och vegetariskt, laktosfritt, glutenfritt, nötfritt etc. Och gästerna får välja själva bland plockmaten vad de tycker verkar gott av det de kan äta - win win!
Men att få till en bra variation utan att behöva laga 50 olika smårätter kan kännas svårt och lite inspiration brukar sitta fint. Såhär på försommaren finns gott om råvaror i säsong som vi njuter lite extra av och som gör sig fint på buffén. Vi har sparris, rädisor, färskpotatis (med lite tur) och andra spröda primörer. Kanske har rabarbern dykt upp och några jordgubbar? Se vad du hittar för råvaror och jobba utifrån det när du väljer smårätter och plockmat till många.
Tillfället påverkar till viss del vilken plockmat som passar bäst. Till ett bröllop kanske ni vill bjuda på lite finare smårätter med en lyxigare touch samt viner och bubbel som passar till – eller om det finns ett tema på bröllopet kanske ni vill anpassa buffématen efter det. Till ett dop, som ofta hålls på förmiddag eller tidig eftermiddag, räcker det kanske med kalla rätter och alkoholfri dryck.
Här har vi listat några av våra favoriter bland smårätter, tilltugg och plockmat till många som du med fördel kan ställa fram oavsett om det är dop, studentskiva, bröllop eller bara en härlig kväll med nära och kära.
Ännu en vegetarisk smårätt till buffén, med krispiga filodegsrullar fyllda med en god röra på champinjoner och fetaost bland annat. Passar utmärkt till välkomstbubblet!
Som små piroger, fyllda med en smakrik kycklingröra. Empanadas är en klassisk argentinsk rätt som går att göra med alla möjliga fyllningar. Detta passar fint ihop med ett glas vitt chardonnay-vin.
En buffé bör alltid ha minst en sallad. Det kan vara en matig sallad som denna eller en enklare. Här är ett recept på en ljummen chèvresallad med ugnsrostade grönsaker som accompanjeras av chèvrens bästa kompis - valnötter. En underbar sommarsallad!
Lax är en lacksam fisk att servera på buffén - dels är den lätt att taillaga dels är den omtyckt av många. Här få fisken läcker smak av aprikosmarmelad och och sting av chili - mycket spännande!
Grillspett är också tacksam plockmat på buffén. Du kan trä på dem vad som helst, men här har vi valt marinerad lövbiff - det blir SÅ gott! Du behöver inte göra egen bea om tiden är knapp, men någon god sås är alltid trevligt till.
En krämig potatissallad passar till både fisk, kyckling och kötträtter på buffén. Den här franska varianten är mindre stabbig än den vanliga potatissalladen och passar perfekt under sommarmånaderna.
Grillad majs är enkelt att göra om du ändå har grillen igång. Passar lika bra till buffén som till tillbehör på grillmiddagen. Dessa toppas med en enkel majonnäs med smak av japansk miso.
Paj är också en tacksam smårätt till buffén. Du kan antingen göra stora pajer som räcker till många, eller baka dem i portionsstorlekar, exempelvis i en muffinplåt. Gör du små tar de kortare tid i ugnen!
Bröd finns ofta på bufféer och kan matchas med röror och såser eller ostar på ostbrickan. Ställ gärna fram en flaska olivolja, smör eller naturell färskost. Focaccia är ett underbart segt bröd som är lätt att göra till många.
Vad säger svensk sommar mer än en jordgubbstårta? Passa på medan det finns svenska jordgubbar att få tag på. Med en hemgjord vaniljkräm kan det inte gå fel.
Bjud vännerna på lyxiga snittar med smaker av Asien. Asiatisk laxtartar med äpple och ingefära - en given vinnare på både festen och till fredagsmyset.
Läs merSmått är också gott. Crostini med krämig burrata, hallon och örtolja kan inte bli fel, lägg dem på tungan och låt smaklökarna göra jobbet.
Läs merEtt recept på friterade tunnbrödssnittar som passar perfekt som tilltugg på festen.
Läs mer179 kr
219 kr
Friskt och krispigt mousserande vin med toner av citrus och gröna äpplen. Perfekt för festliga tillfällen och som aperitif.
Österrike
129 kr
Frisk riesling från Österrike med toner av citrus, gröna äpplen och mineralitet. Perfekt till fisk och skaldjur.
Frankrike
279 kr
Ett friskt och välbalanserat vitt vin med toner av citrus, gröna äpplen och mjuk vanilj. Perfekt till kyckling och fiskrätter.
Tyskland
129 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
Italien
189 kr
199 kr
Harmoniskt och elegant rödvin med toner av röda bär, kryddor och mjuka tanniner. Perfekt till kyckling eller charkuterier.
05.04.2023
Catering- och eventexperten Mikael tipsar om vad man ska tänka på vid planering och dukning av en buffé.
Läs merEtt härligt sätt att starta kvällen är med en fördrink. Vi listar 8 goda fördrinkar att bjuda på när gästerna trillar in.
Läs merBuffé eller servering? Champagne eller mousserande? Frågorna är många inför den stundande bröllopssäsongen. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad brudparet ska tänka på inför den stora dagen.
Läs merFakta från årets grillrapport, sex saker som underlättar grillandet och vintips till den grillade maten.
Läs mer