Kostymbagarens recept på toscakaka med päron och Xanté

Toscakaka med päron och Xanté.

Mattias Celinder som deltar i 2019 års omgång av tv-serien "Hela Sverige bakar" har här skapat ett recept för folk o folk på en saftig toscakaka smaksatt med päron och Xanté päroncognac.
Toscakaka med päron
Rating
12 bitar

Päronkaka

100 g brynt smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2-3 päron
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
3. Skala och kärna ur päronen och skär de i tunna skivor. Bryn smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och Xanté i äggblandningen.
6. Häll smeten i formen. Tryck ner päronbitarna i smeten.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 min.

Tosca-glasyr

100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
75 gr hasselnötter
75 gr valnötter
1. Medan kakan är i ugnen, förbered glasyren genom att bryna smöret och sedan blanda i övriga ingredienser utom nötterna.
2. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i hackade nötter.
3. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg.
Systembolagsnummer: 679 254,00 kr

En klassisk dryck som både kan drickas som avec, användas i bakverk, chokladpraliner och cocktails. Smaken har en härlig kraftig och intensiv söt smak med tydlig karaktär av mogna päron.

Intervju med Mattias från Hela Sverige bakar.

Mattias Celinder
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager