Ugnsbakad kål med granatäpple och aioli på kikärtor.

Linnéa bjuder på ugnsbakad kål och sallad, som får en härligt söt smak i ugnen. Till det en läcker aioli gjord på kikärtor.

Ugnsbakad kål med granatäpple och aioli på kikärtor
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Argentina

Systembolaget nr:

1601808

229,00 kr

247,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Idag får jag dela med mig av ett favoritrecept. Ett recept jag lagat på så många olika vis denna sommar, t.ex. på grillen och i ugnen. Jag har ätit det precis som det är, tillsammans med quinoa, som en del av en större buffé eller som förrätt. Alltså, här har vi ett otroligt användbart recept, nämligen ugnsbakad spetskål och sallad tillsammans med en aioli gjord på spad från kikärtor.

Både sallad och kål har en ganska besk smak när de inte är tillagade. Men genom att grilla eller ugnsbaka kommer helt andra smaker fram. Både kål och sallad får en härligt söt och fyllig smak. För att få mer textur i den ugnsbakade kålen är det gott att ha något knaprigt till, som nötter eller frön. Jag kunde inte låta bli att använda granatäppelkärnor, för de är så otroligt vackra. De lyser upp vilken mörk höstkväll som helst! Min ugnsbakade kål och sallad toppade jag med massvis av aioli som jag gjorde på spad från kikärtor. Perfekt om man inte har ägg hemma eller helt enkelt bara vill äta en vegansk måltid.

Ugnsbakad kål och sallad

Ingredienser

  • 2 spetskålshuvuden

  • 2 huvuden hjärtsallat (eller annan huvudsallat)

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk buljongpulver 

  • 1 dl olivolja

Gör så här

    1. Dela kål och salladshuvud i halvor eller fjärdedelar beroende på hur stora de är.

    2. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.

    3. Pressa vitlök och blanda i tillsammans med buljongpulver i oljan. Pensla detta på kålen och salladen.

    4. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kål och sallad är mjuk.

Aioli med kikärtor

Ingredienser

  • 4 msk kikärtspad (spad från t.ex. kikärtor på konserv)

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk citron

  • ca 3 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)

  • salt

Gör så här

    1. Mät upp kikärtspad och senap i ett litermått.

    2. Skala och pressa vitlöken ned i litermåttet.

    3. Vispa snabbt upp detta och forsätt sedan med en stavmixer.

    4. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du mixar.

    5. Smaka av med salt och låt stå kallt minst 30 minuter.

Uppläggning

Ingredienser

  • 1 granatäpple

  • 100 g hasselnötter

  • krasse

Gör så här

    1. Lägg upp den varma kålen och salladen på ett fat.

    2. Ringla rikligt med aioli över.

    3. Toppa med granatäpplekärnor, krasse och hasselnötskärnor.

    4. Servera tillsammans med lite kokt quinoa och ett glas Las Moras Chardonnay!

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Till min ugnsbakade kål med kikärtsaioli passar ett glas Las Moras Chardonnay fint. Det är ett vitt ekologiskt vin med intensiv och fruktig doft. Smaken är torr med en lite fet textur och inslag av tropisk frukt. Här i en miljövänlig PET-flaska med pant.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Här har vi samma Las Moras Chardonnay fast i en 3 liters bag-in-box.

Recept: Linnéa Seidel