Ugnsbakad kål med granatäpple och aioli på kikärtor
Kategori

Ugnsbakad kål med granatäpple och aioli på kikärtor.

Idag får jag dela med mig av ett favoritrecept. Ett recept jag lagat på så många olika vis denna sommar, t.ex. på grillen och i ugnen. Jag har ätit det precis som det är, tillsammans med quinoa, som en del av en större buffé eller som förrätt. Alltså, här har vi ett otroligt användbart recept, nämligen ugnsbakad spetskål och sallad tillsammans med en aioli gjord på spad från kikärtor.

Ugnsbakad kål med aioli på kikärtor

Både sallad och kål har en ganska besk smak när de inte är tillagade. Men genom att grilla eller ugnsbaka kommer helt andra smaker fram. Både kål och sallad får en härligt söt och fyllig smak. För att få mer textur i den ugnsbakade kålen är det gott att ha något knaprigt till, som nötter eller frön. Jag kunde inte låta bli att använda granatäppelkärnor, för de är så otroligt vackra. De lyser upp vilken mörk höstkväll som helst! Min ugnsbakade kål och sallad toppade jag med massvis av aioli som jag gjorde på spad från kikärtor. Perfekt om man inte har ägg hemma eller helt enkelt bara vill äta en vegansk måltid.

Recept på ugnsbakad kål och sallad:

4 port

Ingredienser:

2 spetskålshuvuden
2 huvuden hjärtsallat (eller annan huvudsallat)
2 vitlöksklyftor
1 tsk buljongpulver 
1 dl olivolja

Så gör du:

1. Dela kål och salladshuvud i halvor eller fjärdedelar beroende på hur stora de är.

2. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.

3. Pressa vitlök och blanda i tillsammans med buljongpulver i oljan. Pensla detta på kålen och salladen.

4. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kål och sallad är mjuk.

Recept på aioli med kikärtor:

4 port

Ingredienser:

4 msk kikärtspad (spad från t.ex. kikärtor på konserv)
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk citron
ca 3 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
Salt 

Så gör du:

1. Mät upp kikärtspad och senap i ett litermått.

2. Skala och pressa vitlöken ned i litermåttet.

3. Vispa snabbt upp detta och forsätt sedan med en stavmixer.

4. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du mixar.

5. Smaka av med salt och låt stå kallt minst 30 minuter.

Tillbehör:

1 granatäpple
100 g hasselnötter
Krasse

Uppläggning:

1. Lägg upp den varma kålen och salladen på ett fat.

2. Ringla rikligt med aioli över.

4. Toppa med granatäpplekärnor, krasse och hasselnötskärnor.

5. Servera tillsammans med lite kokt quinoa och ett glas Las Moras Chardonnay!

Passande vin till rätten:

Systembolagsnummer: 16018 79 kr

Till min ugnsbakade kål med kikärtsaioli passar ett glas Las Moras Chardonnay fint. Det är ett vitt ekologiskt vin med intensiv och fruktig doft. Smaken är torr med en lite fet textur och inslag av tropisk frukt. Här i en miljövänlig PET-flaska med pant.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager