Ugnsbakad torskrygg med lyxig ört- och löjromssås.

Överraska någon du tycker om med en riktigt god middag och ett glas vin.

Ugnsbakad torskrygg tillagad på låg temperatur är ett riktigt bra knep för att få till väldigt god fisk utan speciellt mycket ansträngning! Allra bäst är det om du har tillgång till en termometer så att du kan ha koll på graderna. Vid cirka 52 grader bör torsken vara klar. Annars kan du prova att försiktigt peta på den med en gaffel. När fisken lätt faller isär är den klar.
Ugnsbakad torskrygg med ört- och löjromssås
Rating
2 portioner
35 min

Ugnsbakad torskrygg

300 g torskrygg
salt
svartpeppar
1. Torka fisken helt torr.
2. Krydda med salt och peppar.
3. Ugnsbaka torsken i 100°C tills innertemperaturen når ca 52 °C, eller tills fisken lätt faller isär.

Löjromssås

1 schalottenlök
smör
1 nypa chili flakes
1 msk mjöl
3 dl vatten
1 msk hummerfond
2 dl crème fraîche
1 äggula
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
50 g löjrom
salt
svartpeppar
1. Skala och finhacka löken, stek den gyllene tillsammans med en nypa chili i en klick smör.
2. Tillsätt mjöl och vatten, lite i taget. Vispa så att inga klumpar bildas.
3. Tillsätt sedan fond och crème fraîche. Låt koka ett par minuter till såsen tjocknat.
4. Ta kastrullen från spisen och rör i äggula, gräslök, dill och rom. Smaka av med salt och peppar.

Ärtpuré

300 g ärtor
3 msk crème fraîche
1 tsk finriven pepparrot
1 msk riven parmesan
salt
1. Koka ärtorna mjuka i lättsaltat vatten.
2. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Lägg eventuellt några ärtor åt sidan och spara till dekoration.
3. Tillsätt sedan crème fraîche, pepparrot och parmesan. Mixa till en slät puré. Smaka av med lite salt.

Tillbehör

Ärtskott
1 ekologisk citron
1. Lägg upp ärtskott på en tallrik och placera torsken över ärtskotten.
2. Riv lite citronzest och strö över fisken.
3. Bred ut eller spritsa ärtpurén och såsen bredvid fisken. Avsluta med några kokta ärtor.
4. Häll upp ett glas vin och njut av en härlig middag tillsammans med någon du tycker lite extra mycket om!
Systembolagsnummer: 15558 219,00 kr

Till denna härliga middag med ugnsbakad torskrygg passar ett glas Drostdy-Hof Chardonnay Viognier. Ett vitt medelfylligt vin med smak av persika, citrus och äpple. Underbar till fiskanrättningar så som t.ex. ugnsbakad torskrygg.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager