Underbara svampbiffar med gräddstuvad grönkål

Underbara svampbiffar med gräddstuvad grönkål och rårörda lingon.

Jag älskar att experimentera med olika slags vegetariska biffar. Med blandat resultat måste erkännas. Här om veckan testade jag en ny variant av broccolibiffar. Ja, det skulle alltså bli broccolibiffar men resultatet blev så sorgligt att jag inte ens vill tänka på det.
De här svampbiffarna tillsammans med gräddstuvad grönkål däremot, de blev en 10-poängare redan första gången jag gjorde dem. De höll ihop fint och blev grymt goda! Tillbehören går att variera i det oändliga men gräddstuvad grönkål blev verkligen en riktig höjdare till! En klassisk middag med klassiska smaker, på ett lite modernare vis bara!
Svampbiffar med gräddstuvad grönkål
Rating
4 portioner
40 min

Svampbiffar

ca 500 g blandad, färsk svamp
1 gul lök
1 msk smör
3 ägg
1 1/2 dl ströbröd
2 dl riven smakrik ost
1 msk grönsaksfond
Salt och peppar
1. Hacka svamp och lök riktigt fint. Stek på medelvärme tills all vätska har kokat bort.
2. Tillsätt smöret och stek tills allt fått en gyllene färg. Ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda samman ägg, ströbröd, riven ost och grönsaksfond. Rör ner den stekta svampen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
4. Forma till biffar med lätt fuktade händer.
5. Stek biffarna gyllene i rikligt med olja.

Gräddstuvad grönkål

ca 400 g grönkål
Olja att steka i
1 msk grönsaksfond
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar
1. Skölj kålen, repa och skär den i mindre bitar.
2. Stek kålen mjuk utan att den får färg i en stekpanna.
3. Tillsätt fond, senap och grädde. Koka i cirka 10 minuter.
4. Smaka av den gräddstuvade grönkålen med salt och peppar.

Tillbehör

Rårörda lingon
Kokta, skivade rödbetor
Salladsblad
1. Servera svampbiffarna och den gräddstuvade grönkålen tillsammans med rårörda lingon, skivade rödbetor och några fina salladsblad.
2. Låt fredagsmyset börja!
Systembolagsnummer: 79948 129 kr

Till svampbiffarna smakar ett glas Plaisir de Merle Petit Plaisir utmärkt. Ett vin med medelstor smak och fint nyanserade toner av mörka och röda frukter. 

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager