Vegansk boeuf bourguignon.

En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.

Vegansk boeuf bourguignon

För många är hösten förknippad med mustiga grytor som fått koka länge på spisen. Och visst är det härligt! Att efter en småkylig dag kunna få värma sig med något gott till middag. Idag har jag gjort en vegansk boeuf bourguignon som tack vare rotfrukter och belugalinserna blir riktigt matig och mättande. Även fast linserna får koka länge så håller de ihop fint och blir inte lika mosiga som andra sorters linser kan bli. Därför passar dem perfekt att använda i denna gryta.

Till min veganska boeuf bourguignon passar ett glas av det mustiga vinet Chile Con Carne fint. Ett vin med inslag av svarta vinbär, svartpeppar och mörka frukter. Så fin kombination!

Vegansk boeuf bourguignon

Ingredienser

  • 250 g små kastanjechampinjoner

  • 2 vitlöksklyftor

  • 250 g steklök

  • Olja att steka i

  • 400 g rödbetor

  • 1 tsk torkad timjan

  • 3 lagerblad

  • Salt

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 dl rött vin

  • 2 msk grönsaksfond

  • 1 msk tamarisoja

  • Ca 7 dl vatten

  • 2 msk vetemjöl + lite vatten

  • 2 dl svarta belugalinser

  • 200 g palsternacka

  • 2 msk balsamvinäger

  • 4 kvistar

  • svartkål

Gör så här

    1. Stek champinjonerna på medelvärme i en torr panna tills de börjar släppa ifrån sig vätska.

    2. Skala och finhacka vitlök samt skala steklöken.

    3. Tillsätt lök och olja i grytan tillsammans med champinjonerna och stek tills vitlöken mjuknat.

    4. Skala och skär rödbetorna i bitar och lägg i grytan.

    5. Tillsätt torkad timjan, lagerblad, salt och tomatpuré. Stek ytterligare några minuter.

    6. Häll i vin, grönsaksfond, soja och vatten. Låt allt koka upp.

    7. Rör ut mjöl i lite vatten och häll i det tillsammans med belugalinserna. Låt allt koka under lock i cirka 30 minuter.

    8. Skala och slanta palsternackan och lägg i den. Låt koka cirka 10 minuter till eller tills palsternackan och belugalinserna mjuknat helt.

    9. Smaka av med en skvätt balsamvänäger.

    10. Repa svartkålen och stek den i lite olja.

    11. Toppa grytan med svartkålen och servera tillsammans med kokt potatis eller ris.

Vintips till vegansk boeuf bourguignon:

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Doften i Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är mycket bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset.

Mer från det franska köket:

Recept: Linnéa Seidel