Vegetarisk bibimbap.

Idag har jag lagat bibimbap, en koreansk maträtt där du lägger ris i botten och sedan toppar med massor av godsaker. Det här receptet är en vegetarisk variant där jag marinerat och stekt svamp men du kan precis lika bra byta ut svampen mot tillexempel entrecôte om du vill ha kött i.

Jag älskar färgkontrasterna och det blir extra fint med det solgula ägget på toppen av maträtten. Bibimbap betyder ”blanda ihop” och det är precis så man ska äta denna maträtt, ihopblandat så alla smaker från marinader och kimchi blandar sig med riset. Lägg upp alla goda tillbehör i skålar och låt var och en montera ihop sin egna skål, det brukar alltid bli uppskattat!
bibimbap
Rating
4

Marinerade champinjoner:

2 msk soja
2 tsk strösocker
2 tsk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
200 g champinjoner
1. Blanda samman soja, socker och vinäger. Skala och riv eller pressa i vitlöken.
2. Skiva svampen tunt och blanda i den. Låt svampen marinera i cirka 20 minuter.

Marinerad spenat:

200 g färsk spenat
2 liter vatten
2 stjälkar salladslök
2 msk soja
1 msk sesamolja
1. Lägg spenaten i en bunke, koka upp vattnet och slå det över spenaten. Häll av det varma vattnet och skölj spenaten genast i kallt vatten.
2. Finhacka salladslöken och ha i den i spenaten tillsammans med soja och sesamolja. Blanda om väl och låt stå cirka 20 minuter.

Bibimbap:

1/2 gurka
2 morötter
ca 200 g kimchi
100 g böngroddar
4 port kokt ris
4 ägg
2 msk sesamfrön
Srirachasås eller koreansk gochujang till servering.
1. Skär gurka och morötter i tunna stavar. Stek äggen, låt gärna gulan fortfarande vara hel. Stek den marinerade svampen i cirka 10 minuter.
2. Lägg ut ris i botten på 4 skålar, toppa med marinerad, stekt svamp, marinerad spenat, gurka, morötter, böngroddar, kimchi och stekt ägg. Toppa allt med lite sesamfrön. Servera direkt.

Vintips till bibimbap:

Systembolagsnummer: 52967 129,00 kr

YOKO Riesling passar utmärkt till asiatiska rätter i den här stilen. Vinet fruktig smak med fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Se också

Kimchi är ett koreanskt tillbehör som består av fermeneterad kål som är gott till asiatiska rätter, grillade mackor och stekt ris. 

Läs mer

Dumplings är en traditionell kinesisk rätt som här fylls med en god misokyckling. Här hittar du "Kockjonas" Chicken den Miso Dumpling med ett noga utvalt vintips.

Läs mer

Cha Gio är en typ av vietnamesiska vårrullar som här innehåller en fyllning av både räkor och fläsk. Receptet kommer från Erik Videgårds kokbok.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager