Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås.

En vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås med en skvätt vin i, härligare middag än så kan jag knappast komma på just nu.
Ofta kan just stek av vildsvin vara lite ojämn i formen, bind upp den med steksnöre så får den en jämnare form och tillagas också mer jämnt i ugnen.

Jag serverar en riktigt gräddig sås med smaka av örter och torkade trattkantareller till. Som pricken över i.

/Linnéa Seidel
Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås
Rating

Vildsvinsstek.

ca 1 1/2 kg vildsvinsstek
smör till stekning
salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Bind upp steken och krydda den med salt och peppar. Bryn den i smör runt om tills steken får en fin färg.
3. Stick i en ugnstermometer och tillaga steken på 175°C tills innertemperaturen når 72°C.
4. Låt köttet vila minst 15 minuter under folie.

Rotsaker i ugn.

300 g morötter
300 g palsternacka
500 g delikatesspotatis
olja
salt
färska örter
1. Skala morötter och palsternacka. Skär i stavar, halvera potatisen. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja och salt.
2. Ugnsrosta i 175°C i cirka 30 minuter.
3. Strö färska örter över.

Örtig gräddsås.

2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl rött vin
3 dl grädde
2 tsk soja
1/2 msk viltfond
färsk timjan
torkade trattkantareller
salt
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner mjölet och tillsätt vinet och grädden, lite i taget. Ha i soja, fond och finhackad timjan.
3. Smula i torkade trattkantareller. Smaka av med salt.

Vin som passar till vildsvin:

Systembolagsnummer: 6267 269,00 kr

Till kraftiga kötträtter där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker passar denna Châteauneuf-du-Pape från Xavier utmärkt. Vinet har en fyllig och komplex smak med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad. 

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager