Viltgryta med rotfrukter och krämig pumpapuré.

Ett par veckor in i oktober har älgjakten dragit igång i hela Sverige och vad passar då bättre än att bjuda på en mustig viltgryta med rotfrukter och vin? Köttet får koka länge så det blir riktigt mört och gott. På slutet tillsätter jag rotfrukterna så att de får koka med och ge god smak, men behåller lite tuggmotstånd.

Så här på hösten är det högsäsong för pumpa, så jag valde att göra en silkeslen pumpapuré att ha till viltgrytan. Så gott! Övriga familjen åt även kokt potatis eller ris men det är helt en smaksak.

Det jag gillar med långkok som dessa, är att du faktiskt kan ta av vad du har hemma eller är sugen på just för stunden. Har du tillgång till svamp (färsk eller torkad) - ha i det! Eller varför inte låta bitar av pumpa koka med i viltgrytan. Eller råkar du ha en bit riktigt gott rökt fläsk i kylen? Låt det steka med, det ger en himla fin smak! Det är som ni märker bara fantasin och plånboken som sätter gränser för din viltgryta.

Till viltgrytan passar det fint med ett glas Faustino I Gran Reserva 2009, som är ett vin med inslag av solmogna mörka frukter, torkade frukter och en hint av choklad.
Viltgryta med rotfrukter och pumpapuré
Rating
4
2h

Viltgryta med rotfrukter

600 g viltkött
125 g steklök
3 msk vilt- eller oxfond
1 dl rött vin
4 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
ca 5 dl vatten
2 morötter
250 g palsternacka
250 g rotselleri
2 dl grädde
1-2 msk maizena
Salt
Svartpeppar
1. Dela köttet i jämnstora bitar. Ju mindre bitar, desto fortare kokar grytan klart.
2. Bryn hastigt i omgångar tills köttet fått en fin stekyta runt om och lägg sedan i en gryta.
3. Skala och lägg i alla steklökar.
4. Slå på fond, rött vin, lagerblad, timjan och vatten. Vattnet ska täcka köttet. Låt sjuda under lock i cirka 1-2 timmar, tills köttet är helt mört.
5. Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i bitar. Lägg i det och låt viltgrytan koka i cirka 15 minuter till.
6. Blanda i grädde, maizenamjöl utrört i lite vatten, salt och peppar. Låt allt koka ihop tills såsen tjocknar något.

Pumpapuré

600 g butternutpumpa
2 msk smör
1 dl grädde
1/4 riven muskot
Salt
Svartpeppar
1. Skala pumpan och dela den. Ta ur kärnorna och skär pumpan i bitar.
2. Fyll en stor kastrull rikligt med vatten och koka pumpan helt mjuk.
3. Häll av vattnet och låt ånga av en stund.
4. Mixa eller mosa sedan pumpan helt mjuk med mixerstav eller potatisstomp.
5. Smaksätt med smör, grädde, riven muskot, salt och peppar.

Servering av viltgrytan

Färsk persilja
Lingon
Bröd
1. Servera viltgrytan med pumpapurén.
2. Strö över färsk persilja och lite lingon.
3. Skär upp ett gott bröd att ha till.

Kryddigt rödvin till viltgrytan:

Systembolagsnummer: 2678 189,00 kr

Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft och smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Se också
Vin och vilt

Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.

Läs mer

Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager