Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.
Ordet husmanskost kommer från det tyska ordet hausmannskost som betyder enkel kost. Husmanskost är enkel, hemlagad vardagsmat i motsats till festmat och delikatesser.
Ofta präglas den traditionella svenska husmanskosten av sötma, fett, syrlighet och sälta. Som konserveringsmetoder användes salt, socker, syra, ättika eller rökning. Som dryck brukades förr vanligtvis svagdricka, mjölk eller vatten.
Den vanligaste rekommendation till svensk husmanskost idag är öl och kryddat brännvin. Ett uppskattat val är också torr cider. Men naturligtvis kan man även välja vin - och vi hjälper dig till de bästa valen. En utgångspunkt är att husmanskost är enkel och normalt sett ganska billig mat, därför bör vinvalen för att harmonisera vara i en lite lägre prisklass. Lika barn leka bäst, skulle man kunna säga.
Många vill ha pressgurka till sina köttbullar, men vill man ha ett glas vin till så rekommenderar vi att man väljer bort det tillbehöret. Det är nämligen så att ättika är ett av vinets värsta fiender. Även lingonsylten är med sin kärva beska inte den bästa medspelaren, men det funkar hyggligt. Vi rekommenderar då ett mjukt och fruktdrivet rött vin. Som detta:
Sydafrika
149 kr
Ett fylligt rödvin med kryddiga toner av mörka frukter och choklad. Perfekt till grillat kött och mustiga grytor.
En klassiker i många hem. Vill man minska sitt klimatavtryck finns numer även ett utmärkt alternativ i den köttfria SCAN, Vego - middagskorv, eller andra recept på vegetarisk stroganoff. Ett inte allt för kraftigt och mjukare rött vin är en ypperlig beledsagare.
Australien
79 kr
AUSSIE Kangarouge Shiraz har en trevligt fruktig doft med inslag av björnbär, blåbär och sötlakrits. Smaken är fruktig med toner av mörka frukter och bär samt sötlakrits.
Kålpudding är verkligen god mat till en överkomlig prislapp. Här får man en sötma både från kålen och sirapen. Vi tycker att man både kan välja ett fruktigt vitt vin med lite restsötma eller ett mjukt och fruktigt rött vin.
Italien
79 kr
Mustigt rött vin med rik smak av körsbär, torkad frukt och en touch av krydda. Ett härligt val till pasta och kötträtter.
Ett härligt sätt av att bli av med rester från kylskåpet. De stekta äggen harmoniserar inte så väl tillsammans med vin, men om du saltar lite mer på äggen så gör det mötet lite lättare. Vi rekommenderar ett fruktigt rött vin till pytt i pannan. Dock är det en klar fördel att ugnsbaka rödbetorna i stället för att använda inlagda. Där har vi ättikan igen, som helt tar över vinets smak.
Chile
139 kr
Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.
Här finns tydlig sälta, men även sötma från rotmoset. En typ av mat man ofta hittar även i Tyskland samt i det franska vinområdet Alsace. Vi föreslår en riesling från tyska Pfalz.
Tyskland
119 kr
Fruktig doft med inslag av citrus, persikor, äpplen och mineral. Smaken är torr, frisk, fruktig och silkeslen med en elegant välintegrerad syra.
Här vänder vi oss till Österrike och låter en österikisk grüner veltliner bli en rolig beledsagare. Även viner av den kryddiga druvan Gewurztraminer passar fint till dillköttet.
Österrike
99 kr
Ekologiska Hagn Grüner Veltliner är ett smidigt picknickvin som passar lika bra till vegetariska rätter som till kyckling eller fisk. Ett friskt vin med fruktig smak. Uppfriskande syra med inslag av päron, vitpeppar, honungsmelon, citrusskal och örter.
En riktigt svensk klassiker som umgås på ett lättsamt sätt med ett av Systembolagets mest prisvärda rödviner under 80 kronor. Även här är det att föredra ugnsbakade rödbetor i stället för inlagda.
Argentina
79 kr
Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus.
En härlig anrättning som gifter sig fint med smörig chardonnay som denna:
Argentina
89 kr
Ett argentinskt ekologiskt vitt vin med fruktiga toner av tropisk frukt och citrus. Utmärkt till stekta eller grillade rätter på fisk eller ljust kött.
07.02.2023
Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs merSom vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs merEn väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.
Läs merVad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Läs mer