Att välja vin till oxfilé.

Det är få råvaror som är lika förknippade med fest som oxfilé. Men det är en rad olika faktorer som påverkar vilket som blir det optimala vinvalet. Vi går noggrant igenom vad man skall tänka på för att välja bästa vinet till oxfilé.

Goda viner till oxfilé.

I mötet mellan mat och vin är det viktigt att ingen av parterna är för dominerande. Det vill säga lätta maträtter ska matchas med lätta viner och kraftig mat med kraftiga viner. Eftersom oxfilé är en ganska kraftig råvara så är det vanligaste valet medelkraftiga till kraftigare röda viner. Men anrättningens helhet påverkas naturligtvis även av tillbehören och tillagningen. Eftersom oxfilé är en ädel och dyr styckningsdetalj förtjänar maten ett vin med hög dignitet.

Vin till oxfilé – att tänka på

Grundsmaker finns både i maten och i vinet och det är mycket viktigt att ta hänsyn till hur de påverkar varandra. Om tillbehören till oxfilén har tydlig sötma skall man möta detta med ett vin rikt på fruktsötma, men vara försiktig med både strävhet och ekfatskaraktär i vinet. Om tillbehören har tydlig syrlighet skall vinet också ha en bra syra och det kan med fördel finnas både tydlig strävhet och smak av ek.

Rosastekt oxfilé och fett gör sträva röda viner mjuka

Den ädla styckningsdetaljen oxfilé skall med fördel avnjutas rosastekt. De okoagulerade proteinerna i köttbiten binder tanniner i vinet, vilket gör att det upplevs mjukare och rundare. Samma effekt har fett och krämiga konsistenser. Så ska anrättningen komponeras om man har ett vin med riktigt stadiga tanniner.

Vin till oxfilé - kalla rätter

Kalla anrättningar upplevs alltid lättare än varma, så här blir det lämpligast med lättare röda viner eller till och med rosé. Om oxfilén inte är tillagad, som i en carpaccio eller råbiff, finns det en risk att man får en reaktion mellan köttet som är rikt på umami (den femte grundsmaken) och vinet. Vinet kan då få en tråkig metallisk bismak. Detta kan åtgärdas genom att tillföra salt eller något fett som olivolja eller parmesanost till rätten. Här kommer några förslag på viner som finns på Systembolaget, som väl umgås med kalla anrättningar på oxfilé:

Rött vin till oxfilé – klassiska val

Ibland finner vi rätter där man smaksatt sås eller tillbehör för att få en tydlig sötma. Det kan exempelvis vara med hjälp av ett sött starkvin som portvin, eller frukter och bär i form av gelé, saft eller likör. Här väljer man röda viner som har en rik fruktighet och en mjuk tanninstruktur. Samma viner kommer även väl till hands om maten har lite kryddhetta från exempelvis chili. Här kommer några viner på Systembolaget som vi gillar skarpt:

Rött vin till oxfilé med fett eller syra

Här finner vi ett brett spektrum av anrättningar där man använder grädde, ost eller andra feta och krämiga ingredienser. Här kan man plocka fram de mer stadiga röda vinerna till oxfilén, med påtaglig strävhet och karaktär från fatlagring. Även syrlighet i maten har en avrundande effekt på sträva viner. Här finns en uppsjö av viner att välja mellan. Detta viner till oxfilé finns på Systembolaget.

Fina röda viner till oxfilé

Vill du bjuda på något riktigt fint och skämma bort dina gäster tipsar vi om några mer exklusiva röda viner till oxfilé som du kan bjuda på.

13.11.2023

Racines Pinot NoirRöda viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Läs mer
Kan man dricka rött vin till fisk?Rött vin till fisk - funkar det?

Är det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.

Läs mer
Räkor, musslor och ostron som alla smakar umamiUmami – en fråga om smak.

Många av våra läckraste råvaror och anrättningar har en riklig smak av umami, men denna välsignelse kan skapa stora problem i kombination med vin.

Läs mer
Vin till grytor.Att välja vin till grytor.

Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.

Läs mer